Kilőhet a kulcsfontosságú nyersanyag ára, hamarosan hiánycikké válhat

3 hét ezelőtt 18

A Trafigura nyersanyag-kereskedő cég szerint a mesterséges intelligencia és az adatközpontok iránti növekvő igény 2030-ig akár egymillió tonnával is megnövelheti a réz iránti keresletet. Ez jelentős mértékben hozzájárulhat a már meglévő kínálati hiány súlyosbodásához az évtized végén. Az elektromos járművek és a megújuló energiát használó technológiák terén tapasztalható energetikai átmenet tovább fokozza a rézfogyasztást, mivel ezek az innovációk elősegítik a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését.

Saad Rahim, a Trafigura vezető közgazdásza egy lausanne-i konferencián beszélt arról, hogy az adatközpontok és a mesterséges intelligencia területéről származó kereslet hirtelen és jelentős növekedést mutat. Rahim kiemelte, hogy az említett egymillió tonnás növekedés azon felül van, amelyet már korábban is előre jeleztek, mintegy négy-öt millió tonnás hiány formájában 2030-ig.

A globális rézkereslet jelenleg körülbelül 26 millió tonna, de várakozások szerint ez tovább fog nőni. A Reuters által januárban közzétett felmérés alapján a rézpiaci hiány az idei 35 000 tonnáról 2025-re több mint 100 000 tonnára emelkedhet.

Kína dominálja a világ réztermelését és -fogyasztását, valamint számos más ipari fém globális kínálatát is, ami aggodalmakat vet fel nyugati vezetők körében, miután ezek létfontosságúak az elektromos járművek akkumulátorainak gyártása szempontjából.

A réz tonnánként árfolyama jelenleg 9406 dollárnál jár, de az elemzők szerint ez akár 15 ezer dollár közelébe is felmehet:

Forrás: Reuters

Címlapkép forrása: Getty Images