Kínai spekulánsok hajtják új csúcsokra az aranyat

1 hét ezelőtt 8

Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

A Shanghai Futures Exchange (SHFE) adatai szerint a long pozíciók száma 295 233 kontraktusra nőtt, ami 295 tonna aranynak felel meg és közel 50%-os növekedést jelent szeptember vége óta, emellett pedig a Bloomberg adatai szerint is rekordot döntött áprilisban a long pozíciók száma.

A Zhongcai Futures cég több mint 4 milliárd dollár értékű long pozíciót halmozott fel az SHFE arany határidős ügyleteiben, ami viszonyításképpen a kínai központi bank aranytartalékának több mint 2%-ának felel meg. Az SHFE-n egy csúcsnapon az arany kereskedési volumene meghaladta az 1,3 millió tételt, ami ötszöröse a tavalyi átlagnak. Ez magyarázatul szolgálhat az arany árának ebben a hónapban tapasztalt emelkedésére is.

John Reade, a World Gold Council vezető piaci stratégiája szerint ez azt jelzi, hogy az ázsiai spekulánsok meghatározó szerepet játszanak az aranypiac alakulásában. A sanghaji piacon megfigyelt aktivitás - különösen márciusban és áprilisban megduplázódott kereskedési volumen - rámutat arra, hogy a rali mögött részben a kínai befektetők állnak.

Az izraeli konfliktus októberi kirobbanása után az arany tovább erősítette biztonságos menedék státuszát, múlt héten pedig elérte a 2431 dolláros történelmi csúcsot is a sárga nemesfém jegyzése.

Az arany árfolyama idén 12%-os pluszban van, azt követően azonban, hogy múlt héten új történelmi csúcsra emelkedett a jegyzés, éles korrekció kezdődött.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

Címlapkép forrása: Getty Images