Kiosztotta a Tesla riválisait Elon Musk: az egyik mindjárt csődbe megy, a másikat csak szaúdi pénzek tartják életben

2 hónap ezelőtt 10

Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója a rivális elektromos járműgyártókat, a Rivian Automotive-t és a Lucidot vette célkeresztbe, miután azok közzétették negyedéves eredményeiket.

Musk kritikusan nyilatkozott a Lucid cég negyedéves eredményeiről, kiemelve, hogy a Szaúd-Arábiai Közvagyon Alap (PIF) jelentős befektetése tartja életben őket. A PIF 2018 óta mintegy 5,4 milliárd dollárt fektetett be a Lucidba, ebből csak a tavalyi második negyedévben 1,8 milliárd dollár értékű befektetést hajtott végre. Ezáltal a szuverén alap lett a Lucid többségi tulajdonosa. Musk továbbá megjegyezte, hogy a Lucid jelenlegi piaci kapitalizációja - amely az utolsó zárásnál 8,43 milliárd dollár volt - elenyésző ahhoz képest, hogy a Tesla piaci kapitalizációja 617,09 milliárd dollár. A Lucid negyedik negyedéves bevétele 157,2 millió dollár volt, ami elmaradt az elemzők várakozásaitól, viszont jobb eredményt értek el az előrejelzéseknél veszteség tekintetében: részvényenként 29 cent volt.

A Riviannal kapcsolatban Musk úgy vélekedett, hogy jelenlegi pályája alapján "körülbelül hat negyedév múlva csőd felé halad". Hozzátette: "Lehet, hogy ez megváltozik, de eddig nem történt változás." Musk szerint bár a Rivian terméktervezése nem rossz, egy autógyártó vállalat sikerességének kulcsa azonban abban rejlik, hogy nagy mennyiségű termelést valósítson meg pozitív pénzáramlással. A Rivian negyedik negyedéves teljes bevétele 1,3 milliárd dollár volt és nettó veszteségük 1,52 milliárd dollár. A negyedévet 9,37 milliárd dollár készpénzzel zárta.

Musk korábban is figyelmeztetett már ezeknek a cégeknek a pénzügyi nehézségeire. 2022 júniusában szintén a Rivian és Lucid potenciális csődjéről beszélt jelentős kiadásaik miatt.

Lucid új partnerségeket kötött a motorsport területén és bemutatta új Gravity SUV modelljét. A teljes évre körülbelül 9000 jármű termelését tűzte ki célul, ami kis növekedés tavalyhoz képest, amikor összesen 8428 járművet gyártottak le és 6001-et szállítottak le. A Rivian egy újabb kisebb járműmodellbe vetette reményét - az R2-be -, amelyet következő hónapban mutatnak be. Azonban legutóbbi eredményeik szerint majdnem 43 372 dollár veszteség keletkezik minden leszállított jármű után a negyedik negyedévben – ami növekedés az előző negyedhezi képest de jelentős csökkenés az előző év azonos időszakaihoz képest.

A Rivian árfolyama 14 százalékos mínuszban áll az amerikai nyitás előtti kereskedésben a negyedéves jelentést követően, miután a tavalyinál kevesebb autó gyártását célozta meg az idei évre friss előrejelzésében. A Lucid 8 százalékos mínuszban áll, miután a menedzsment csökkentette 2024-es várakozásait. A Tesla közben 1 százalékot erősödik nyitás előtt.

Címlapkép forrása: Getty Images