Kísértet járta be Dobrevék kampánynyitóját, Magyar Péter kísértete

2 hét ezelőtt 13

  • Vasárnap tartotta közös kampánynyitóját a DK, az MSZP és a Párbeszéd.
  • Dobrev Klára az előrehozott választásról, Karácsony Gergely a megvalósult ígéreteiről és a világvégéről beszélt.
  • Molnár Csaba, a DK egyik vezető politikusa a beszédét úgy szentelte Magyar Péternek és úgy utalt benne Vitézy Dávidra, hogy egyikük nevét se ejtett ki.
  • Legendák, pentitók, Simicska Lajos, taps.

Aki csak Rogánt akarja leváltani, az csak foltozgatni akarja a NER-t, a DK azonban Orbánt és az egész NER-t akarja leváltani, és nem érik be ennél kevesebbel. Ezt Molnár Csaba DK-s árnyék-kancelláriaminiszter, EP-képviselőtől tudhattuk meg, aki a DK-MSZP-Párbeszéd hármas kampányindítóján szinte teljes beszédet Magyar Péternek szentelte – bár Magyar nevét egész idő alatt egyszer sem mondta ki.

A közös EP-listán induló pártoktól beszédet mondott még Karácsony Gergely, Dobrev Klára és Tüttő Kata is, bár ahogy Tüttő meg is jegyezte, fel kell kötni a gatyát, ha valaki Molnár után akar szónokolni.

Molnár azt mondta, előző este a felesége azt tanácsolta, beszéljen a legújabb ellenzéki legendákról. Ezt viszont nem tudja bizonyítani, mert elmondása szerint ő nem készített erről hangfelvételt – utalt a Magyar Péter által rögzített beszélgetésre Varga Judittal. Ezen a lelkes közönség jót röhögött.

A Legendák

A beszéd lényegében érdemibb kifejtése volt annak a pársoros válasznak, amelyet a DK lapunknak küldött, mikor Magyar Péterről kérdeztük (cikkünkben azt is körbejártuk, hogy miért került kellemetlen helyzetbe az ellenzék Magyar megjelenésével).

Molnár négy legendát említett, amikkel szerinte le kell számolni:

  • A rogánozás legendája: Molnár szerint mostanság túl sokat beszélnek Rogánról, Szijjártóról és másokról, ezzel elfedve Orbán szerepét.
  • A lopás nélküli Fidesz legendája: Molnár szerint vannak, akik szerint a NER egyetlen problémája a mérhetetlen korrupció. Szerinte ugyanakkor szakpolitikai kérdésekben is helytelen döntések születnek: minden kétszer annyiba kerül, mint tavaly, kórházba menni lassan nagyobb kockázat, mint megmászni egy 8000 méter magas hegyet.
  • Az Orbán nélküli Fidesz legendája: Molnár nem hiszi, hogy létezhet Fidesz Orbán nélkül. Szerinte senki nem hiszi el az emberarcú fideszes legendáját, így egy belsős puccs sem jelentene változást, mindenkinek mennie kell, aki kollaborált a Fidesszel.
  • Az igazi ellenzékiek legendája: Molnár szerint az elmúlt években kiépült az a kép, hogy „a jó ellenzéki az, aki az elmúlt 14 évben legalább egyszer a Fideszre szavazott”. Szerinte valakik úgy gondolják, hogy ha adott politikus dolgozott az Orbán-kormányban, az még jobb ellenzéki lehet, különösen ha 2014-ben vagy 2018-ban is a Fideszre szavazott. „Ha pedig még 2022-ben is, az már maga a Jolly Joker, az igazi ellenzékiség kvintesszenciája”.

„Lassan már ott tartunk, hogy aki az elmúlt 14 évben egyszer sem szavazott a Fideszre – magyarok millió –, már nem is igazi ellenzéki, akiért nem kell dolgozni, mert már úgyis megvan. Ő már csak olyan másodrangú ellenzéki” – mondta Molnár, aki szerint a DK azokkal fog össze, akik az elmúlt „tizennégy év alatt egyszer sem alkudtak meg a rendszerrel”.

Vitézy is kapott egyet neve említése nélkül: „Hiába volt Orbán államtitkára, vagy hiába volt Tarlós embere, ő nem fideszes”. Molnár szerint ez „annyira őszinte, mint Várkonyi Andrea szerelme”.

Az EP-képviselő szerint ezek a legendák ugyanolyan mérgezők, mint a fideszes legendák, még akkor is, ha ezeket nem a Megafon propagandistái terjesztik.

A pentitók

„Tudjátok-e hogy kik a pentitók?” – kérdezte Molnár, alaposan összezavarva a közönséget, de csak amíg a politikus kiváló ritmusérzékkel meg nem fejtette a keresztrejtvényekbe illő kérdést, miszerint „a pentitók a maffiából kiugrott, vádalkut kötő, a hatóságokkal együttműködő egykori maffiatagok az olasz maffia szótárában”.

Molnár szerint egy normális országban a pentitók jutalma a büntetlenség: „Felfedik a maffiát, lebuktatják a társaikat, cserébe elkerülik a börtönt.” Az már külön hungarikum, hogy ezekből a pentitókból egyetemi tanárt csinálnak az erkölcstan tanszéken, „ahogy nem csinálnak a bankrablóból sem azonnal bankigazgatót”.

„Úgyis tudjátok, hogy kiről beszéltem” – mondta Molnár, majd rövid szünet után ledobta az atomot: „Simicska Lajosról”.

A jelöltek

A beszédek előtt egyébként Kálmán Olga és Barkóczi Balázs képviselőkre jutott a műsorvezetői feladat, hogy felkonferálják a színpadra érkező mintegy hatvan ellenzéki polgármesterjelöltet. Voltak ismétlődő panelek, mint például az „[xy] fogja felszabadítani [yz] települést a Fidesz uralma alól. Veled vagyunk!”, de voltak politikusok, akik „fáradhatatlanul” dolgoznak a közjóért és a Fidesz ellen, valamint két „igazi nagyágyúnak” is tapsolhatott a közönség. A beszédekkel együtt a kampánynyitó sokkal inkább szólt a Fideszről, mint akár a pártok programjáról.

Dobrev Klára

A párt EP-listájának vezetője a biztonság kedvéért tisztázta, hogy ők nem fognak össze a Fidesszel, az ellenzéki összefogás pedig a reményt jelenti Magyarország számára. Dobrev azt mondta, hogy a pillanat, amikor legyőzik Orbán rendszerét, hamarabb eljöhet, mint gondolnánk. Ez szerinte egy előrehozott választáson is megtörténhet, ha a Fidesz bukja a június 9-i.

Mindezt arra alapozta, hogy a rendszer alapjai repedezni látszanak az utóbbi időben. „Mi a csudára lehetne büszke egy kormánypárti?” – kérdezte Dobrev, aki szerint a kegyelmi botrány óta a kisebb települések fideszes kiskirályai is visszafogták magukat. „Tegnap még aki elégedett volt, ma már látjuk, hogy nem lehet rávenni, hogy zászlót lobogtasson a békemeneten” – mondta Dobrev, aki szerint február óta felgyorsult a politika, a választások után pedig tovább fog gurulni a hógolyó, maga alá temetve sokakat.

Karácsony Gergely

Karácsony azzal indított, hogy megválasztása előtt egyszer részt vett egy klímasztrájkon, ahol a vonuló diákok odaszóltak néhány melósnak, hogy csatlakozzanak hozzájuk. A melósok azzal válaszoltak, hogy nekik dolgozniuk kell. A főpolgármester ebből vezette le, hogy az ellenzéknek egyszerre kell azokkal törődnie, akik a világvégétől félnek, és azokkal, akik a hóvégétől.

Karácsony szerint az elmúlt öt évben ezen dolgoztak. A főpolgármester büszke arra a szolgálatra, amit a ciklusa alatt elvégeztek „nem csak Budapest, hanem egész Magyarország érdekében”. „A mi politikánk valójában nagyon egyszerű. Azt csináljuk, amit mondunk, és azt mondjuk, amit gondolunk. Azt gondoljuk, amit tíz évvel ezelőtt is gondoltunk” – mondta Karácsony DK-s felirattal a háttérben, majd felsorolta az elmúlt évek eredményeit.

Mikor megválasztották, tudta, hogy fel kell készíteni a várost a klímaváltozásra. „Az elmúlt évtizedekben senki nem ültetett annyi fát ebben a városban, mint mi. Senki nem cserélt annyi buszt, trolit és villamost, mint mi. Ebben a városban senki nem sorolt át beépítési területeket természetvédelmi területté. Mert mi azt tesszük, amit mondunk” – mondta Karácsony.