Kiszabadult túszok vallottak a Hamász kegyetlenségeiről

5 hónap ezelőtt 16

Éhezés, "fullasztó" körülmények, megtagadott gyógyszerek, bántalmazás – a Hamász fogságából szabadult túszok megrázó tapasztalatokról számoltak be.

Kitört az újabb háború a Gázai övezetben, miután a Hamász palesztin terrorszervezet 2023. október 7-én megtámadta Izraelt. A brutális akcióban és az arra adott izraeli válaszcsapásokban ezrek haltak meg. A Hamász több mint kétszáz civilt ejtett túszul, akikért cserébe palesztin foglyok szabadon bocsátását követelik. A fogolycseréket, a tűzszüneti megállapodást és a konfliktus más fejleményeit cikksorozatunkban követhetik.

Körülbelül 240 túszt ejthetett foglyul a Hamász, és eddig több mint 60 ember szabadult. A fogságban átéltekről csak nagyon kevesen beszéltek eddig nyíltan, akik viszont eddig megszólaltak, azok nyomorról, félelemről és éhezésről számoltak be.

Egy francia tévécsatornának Deborah Cohen elmondta, hogy 12 éves unokaöccsét 52 napon át tartották fogva a Hamász tagjai. Gázában állítólag a gyereket megverték, ha pedig sírni mert, fegyverrel fenyegették. A BBC összegzése szerint fiúnak végig kellett néznie olyan videókat, amelyeket az iszlamista terrorszervezet izraeli kegyetlen támadásai láthatók október 7-én. Azon a napon legalább 1200 emberrel végzett a Hamász.

A 78 éves Ruti Mundert, 54 éves lányát és 9 éves unokáját pénteken engedték szabadon. Munder az izraeli 13-as csatornának elmondta, hogy egy "fullasztó", levegőtlen szobában tartották őket, ahol matracok nélküli padokon kellett aludniuk, és neki még szerencséje volt, mert kapott lepedőt, sok fiatal lány és fiú még azt sem.

Az elengedett túszok beszámolóiból az is kiderül, hogy a foglyul ejtett családtagokat gyakran különválasztották egymástól, így sokszor a hozzátartozóknak fogalmuk sem volt, hogy a másik él-e még egyáltalán. Ruti Munder azt is elmondta, hogy az őrök által hallgatott rádión keresztül tudta meg, hogy a fiát a Hamász meggyilkolta.

A túszok a háború előre haladtával egyre kevesebb élelmet kaptak, voltak, akiknek a vége felé már csak napi két szelet kenyér járt.

A Hamász által elfogott izraeli emberek között több 80 év fölötti ember is van. Egyikőjük, Elma Avraham vasárnap szabadult, 50 napig volt fogságban, ez idő alatt egyszer sem jutott hozzá a gyógyszereihez. Kiengedésekor már annyira rossz állapotban volt, hogy helikopterrel azonnal kórházba kellett szállítani.

Egy másik 85 éves embert a Hamász terroristái motorral hurcoltak el és botokkal vertek meg. Ő egy hete szabadult.

November 28-án a Hamász újabb 12 túszt adott át Vöröskeresztnek. A legutóbb szabadon bocsátottak között 10 izraeli és két külföldi állampolgár volt.

A napokban szabadon engedett palesztin rabok az izraeli áldozatokhoz hasonlóan embertelen körülményekről és bántalmazásról számoltak be az izraeli börtönökben.