Kiszámolták, mennyibe került Németországnak az ukrajnai háború – brutális a kár

2 hónap ezelőtt 9

Az Ukrajnában zajló háború német gazdasági költségei jelentősen magasabbak lehetnek a 200 milliárd eurónál – jelentette ki Marcel Fratzscher, a berlini székhelyű Német Gazdaságkutató Intézet (DIW) igazgatója. A számításaik szerint 2022-ben csak a magas energiaköltségek 2,5 százalékponttal, azaz 100 milliárd euróval csökkentették a gazdasági növekedést, 2023-ban a mai napig bezárólag hasonló nagyságrendű a kár.

Fratzscher szerint ez csak a közvetlen pénzügyi veszteség, további költségeket okoznak a háború miatt eszkalálódó "geopolitikai és geogazdasági" konfliktusok, és ezzel összefüggésben mindenekelőtt Kínát említette. Ezek a költségek különösen az exportáló cégeket, illetve vállalatokat sújtják – jelentette ki a DIW elnöke.

Marcel Fratzscher hangsúlyozta azt is, hogy az ukrajnai háború költségei különösen keményen sújtják az alacsony jövedelmű embereket, ők ugyanis "kétszer vagy háromszor" erősebben érzik az infláció hatását, mint a magas jövedelműek.

Az "értékelését" megerősítette az intézet friss tanulmánya, amely szerint

az ukrajnai orosz háború a német gazdaságnak eddig 240 milliárd euróba "került":

2022-ben a veszteség 100 milliárd euró körüli volt, 2023-ban már több mint 140 milliárd euró. Ezekben a károkban különösen 2022-ben, de még 2023-ban is hatottak a koronavírus-járvány következményei, és ebből fakadóan nem lehet pontosan elhatárolni az ukrajnai háború hatásait.