Kiszámolták: Novák Katalin juttatásai még legalább 2 milliárdjába kerülnek az adófizetőknek

2 hónap ezelőtt 7

[sz]Gárfok Valér. Kép: Facebook[sz]

Sokba kerül még Novák Katalin az adófizetőknek: az állami rezidencia és a gépkocsihasználat mellett háromfős titkárság, kiemelt egészségügyi ellátás és évi 73 milliós jótékonysági keret is megilleti Schmitt Pál óta az ex-államfőket – írja a Transparency International (TI) Magyarország. Áder János rezidenciája például 720 millió forintos. A TI rámutat, mindez így is szinte eltörpül a volt köztársasági elnökök havi fizetése mellett, ami a most 46 éves Novák Katalin esetében élete végéig már jó eséllyel bőven 2 milliárd forint felett lesz.

A TI a nők születéskor várható életkorával számolt, ami a KSH szerint 79 év, a havi elnöki fizetés pedig bő 5 millió forint. Vagyis, Novák következő 33 évével számolva, ezt az összeget kapni:

5,089,312 forint X 12 hónap X 33 év, az egyenlő 2,015,399,232 forinttal.

Persze ennél már csak azért is többre számíthat a volt elnök, mert az államfő havi fizetést minden évben a megelőző évi bruttó nemzetgazdasági átlagbér havi összege az alapja – ami évente emelkedik. A KSH adatai alapján ez az összeg 2023-ra bruttó 571,200 forint volt. Ennek háromszorosa a parlamenti képviselők havi fizetése (havi bruttó 1,713,600 forint). Utóbbit ismételten szorozzuk fel, most 2,7-tel, és megvan a parlament házelnökének, vagyis Kövér Lászlónak a keresete (havi bruttó 4,626,720 forint). Utolsó lépésként szorozzunk 1,1-gyel, így jutunk el az államelnöki havi fixhez. 

A Transparency International Magyarország szerint a kegyelmi botrányba belebukott Novák Katalin nem méltó az adófizetőktől ekkora ajándékra.

Azt javasolják, Novák az állami gondoskodásban nevelkedő gyerekek javára adományozza a pénzt. Záró vagyonnyilatkozata alapján ez egyébként aligha jelentene gondot számára.

[kapcsolodo]/orban-viktor-terjesztette-fel-kituntetesre-a-pedofil-gyerekotthon-igazgatot-2016-ban/[kapcsolodo]