Kitoloncoltak Oroszországból egy izraeli állampolgárt, aki az ukránok oldalán akart harcolni

3 hét ezelőtt 12

Kitoloncoltak Oroszországból egy izraeli állampolgárt, aki állítólag ukránbarát fegyveres csoportoknak ajánlotta fel szolgálatait – jelentette csütörtökön az FSZB biztonsági szolgálat.

A Lancman Juval nevű férfit az Izraeli Védelmi Erők (IDF) egykori tagjaként írták le, aki 1960-ban született. A dél-oroszországi Krasznodari területen vették őrizetbe – közölte közleményében az ügynökség helyi kirendeltsége.

“Szándékában állt csatlakozni ukrán fegyveres alakulathoz azzal a céllal, hogy részt vegyen az Oroszország elleni ellenségeskedésekben” – áll a közleményben. Ennek érdekében a külföldi elküldte személyes adatait az Oroszországban betiltott terrorszervezeteknek, amelyekhez csatlakozni akart.

Az orosz bűnüldöző szervek biztosították Juvál “ellenőrzött távozását” orosz földről, aki a feltételezések szerint ezután visszatért volna hazájába. Megtiltották neki, hogy valah visszatérjen Oroszországba.

Az ügynökség olyan felvételeket tett közzé, amelyeken látható, amint Juvalt bekísérik egy fogdába, és aláír néhány papírt, valamint felolvasnak neki egy hivatalos értesítést arról, hogy tervezett cselekedeteivel megsértette volna az orosz törvényeket.

Izrael egyelőre nem kommentálta az esetet.