Kitört Indonézia egyik vulkánja, 2100 embert már evakuáltak – fotók

1 hét ezelőtt 11

Szerda óta zajlik az indonéz Ruang hegyen található vulkán kitörése, a hamu miatt már egy nemzetközi repülőteret is le kellett zárni.

Több mint 2100 ember volt kénytelen elhagyni az otthonát Indonéziában, miután Celebesz szigetén szerdán kitört a Ruang hegy vulkánja. A helyieket a hamu, a sziklák, a forró vulkáni felhő és a szökőár jelentette lehetséges veszélyek miatt kellett evakuálni a környékről – írja a brit Metro.

A helyi döntéshozók attól tartanak, hogy a vulkán egy része a tengerbe omlik, ami pedig szökőárt eredményezhet. Ilyen már történt korábban, méghozzá az 1871-es kitörés idején. Ha ez megtörténik, az a szomszédos Tagulandang-szigeten élőkre jelent veszélyt. Az ott élőket Manadoba szállították át, ami nagyjából hat órányi hajóútra van az otthonuktól.

A környéket már belepte a szürke hamu, a kitöréskor a levegőbe emelkedő szikladarabok pedig több ház tetejét is bezúzták.

A helyi szakemberek péntek délután óta legalább három kitörést regisztráltak, a kitörések magassága elérte az 1200 métert. Eközben több mint 11 ezer embert szólítottak fel a hatóságok, hogy hagyják el az otthonukat, mert a hamu terjedni kezdett Manado és Észak-Minahásza felé. Az embereknek tilos megközelíteniük a vulkán 9 kilométeres körzetét.

A hamu miatt átmenetileg lezárták a Manadoban található nemzetközi repülőteret is, ami kevesebb mint 100 kilométerre van a vulkántól.