Kivételes látvány lesz naplemente után az égen – mutatjuk, merre keresse

2 hónap ezelőtt 18

Nagyon izgalmas együttállás látható az égen csütörtökön és pénteken – hívta fel a figyelmet az InfoRádióban Szabó Olivér Norton, a Svábhegyi Csillagvizsgáló csillagásza.

"A Hold, ahogyan növekszik, már a napokban is gyönyörű szép volt, de most egyre inkább közeledik a Jupiter bolygóhoz, ami szintén szemkápráztató már szabad szemmel, és a kettő együtt igazán remek" – lelkendezett a csillagász. Elmondta azt is, bárhol az országban jól járunk akkor, ha

naplemente után délnyugati irányba nézünk.

"Igazából, hacsak nem egy hegy tövében lakunk, biztos vagyok benne, hogy a Hold ki fogja verni a szemünket, annyira szép, fényes, feltűnő. Természetesen kell azért a derült idő, a felhők belerondíthatnak ebbe. A Hold alatt nem sokkal már ott figyel a Jupiter, szinte eltéveszthetetlen akkor, ha nincsenek felhők" – részletezte.

A Hold és a Jupiter nagyjából havonta egyszer találkozik egymással. Most, hogy ilyen kedvező időpontban van, naplemente után, még a kisgyerekeknek is nagy élmény lehet, és csak néhány évente fordul elő.

Ami pedig még különlegesebb, az péntek este jön: a Fiastyúkkal is találkozik a Hold. "Ebben az a különlegesség, hogy idén gyakori lesz, havonta egyszer előfordul. Viszont a Hold pályája miatt ez a gyakoriság nagyon ritka. Csak néhány évente áll elő az a pályakonfiguráció, hogy Fiastyúk, illetve a Hold havonta találkozik. Erről nem érdemes lemaradni" – mondta Szabó Olivér Norton.

Akár szabad szemmel is láthatók most a kráterek a Hold felszínén. "Ha valaki mereszti egy picikét a szemét vagy távcsövet vesz elő, akkor már előtűnnek a hegyvonulatok, a sötétebb Mare területek és a világosabb szárazföldek is, amelyek kráterekkel, hegyekkel bőven tarkítottak. Ha valakinek nagyobb távcsöve van, akkor a Jupiternek is előtűnnek egyrészt a holdjai, másrészt pedig a felhősávok a felszínen" – hívta fel a figyelmet.

Ahogyan minden héten, most is szerveznek erre programokat, szabad a jelentkezés, a svabhegyicsillagvizsgalo.hu weboldalon ki lehet választani azt, hogy melyik esti vagy nappali programunkra szeretnének jegyet venni.