Klicsko ellenzi Zelenszkij tervét Zaluzsnij elbocsátására

2 hónap ezelőtt 7

Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko a nehézsúlyú ökölvívóból lett politikus ellenezte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tervét Valerij Zaluzsnij tábornok katonai parancsnok kirúgására, és arra figyelmeztetett, hogy a lépésnek súlyos következményei lehetnek az egész országra nézve.

Klicsko hétfőn egy Telegram-posztban osztotta meg véleményét az ügyben, kijelentve, hogy az ukrán társadalom “vitatkozik és aggódva várja a Zaluzsnival kapcsolatos helyzet kimenetelét”.

“Sok tekintetben Zaluzsnijnak köszönhető, hogy az ukránok valóban hittek a fegyveres erőinkben, amelyek ma a legnagyobb bizalmat élvezik” – állította Klicsko, figyelmeztetve Zaluzsnij elbocsátásának lehetséges következményeire.

Sajnos ma van az a pillanat, amikor a politika felülkerekedhet a józan észen és az állam érdekein. És ez a pillanat nem Zaluzsnijn múlik.

Klicsko reményét fejezte ki, hogy Ukrajna vezetése valóban “megérti a mostani lépések komolyságát és felelősségének teljes mértékét”. Kijevnek fenn kell tartania “a hadsereg harckészültségét és koherenciáját”, valamint a “társadalom egységét” – érvelt a polgármester, aki kétségeit fejezte ki, hogy az esetleges lépés valóban hozzájárulna e célok eléréséhez.

A Zelenszkij és Zaluzsnij közötti állítólagos konfliktusról már hónapok óta pletykálnak, és különböző források különböző magyarázatokat adtak annak valódi természetére, a csúcstábornok állítólagos politikai ambícióitól kezdve az Oroszországgal fennálló konfliktus kezelésével kapcsolatos megközelítésbeli különbségekig.

Vasárnap Zelenszkij egy interjúban hallgatólagosan megerősítette, hogy valóban fontolóra vette a tábornok elbocsátását. Az elnök az állítólagos tervekről kérdezve elárulta, hogy valójában csapatának “komoly” átalakítását tervezi, amely nem egyetlen személyre korlátozódik.

“Amikor erről beszélünk, akkor egy sor állami vezető leváltására gondolok, nem csak egyetlen ágazatban, például a hadseregben. Gondolkodom ezen a leváltáson, de nem lehet azt mondani, hogy ‘itt egyetlen személyt váltottunk le'” – magyarázta Zelenszkij.