Kökény Beatrix szerint a kézilabda középpontban lesz az olimpia alatt

1 hét ezelőtt 10

A korábbi 245-szörös válogatott irányító pénteken, a Kézilabda-specifikus Módszertani Központ balatonboglári szakmai napja keretében rendezett kerekasztal-beszélgetésen elmondta: az egész magyar kézilabdasportnak nagyon fontos volt, hogy mindkét csapat kijusson az olimpiára. Egyrészt azért, hogy az állami támogatások ugyanolyan mértékűek legyenek a következő négy évben, mint eddig, másrészt pedig azért, mert így a sportág középpontban lesz az olimpia ideje alatt.

„Az egyik nap női meccs lesz, a másik nap férfi, tehát folyamatosan lehet látni a televízióban kézilabdát, és reméljük, sikeresek is lesznek válogatottjaink, ez nagyon meg fogja növelni a klubokban a kézilabdázók létszámát szeptembertől. Ez így van más sportágban is, de kézilabdában is megfigyelhető volt már korábban is” – magyarázta.

A magyar szövetség elnökségi tagjaként is tevékenykedő Kökény hangsúlyozta, a kézilabda nagyon népszerű a hazai olimpiai családon belül is, az egyik legnagyobb létszámot biztosítja, hiszen 34 sportolóval növelte meg a küldöttség létszámát, ezért nagyon fontos volt a kvalifikáció a Magyar Olimpiai Bizottság számára is.

„Előzetesen az MKSZ elnöksége is, és én is úgy gondoltam, hogy a nők számára valamivel könnyebb lehet a kijutás, esélyesebbnek gondoltuk őket” – ismerte el.

Kökény emlékeztetett, márciusban a tatabányai selejtezőtornán a férfiak nem tudták legyőzni Norvégiát, ezért a döntés a Portugália elleni, utolsó mérkőzésre maradt, annak is körülbelül az utolsó tíz percére.

„A lányok nagyon szépen, nagyon jó játékkal megverték a svédeket, utána a japánok elleni találkozó már gálamérkőzés volt nagyon felszabadult játékkal, és akkor már nem kellett izgulni” – idézte fel a múlt heti, debreceni eseményeket.

A férfi válogatottban Kökénynek családi érintettsége is van, hiszen fia, a junior világbajnoki ezüstérmes Imre Bence remekül mutatkozott be a felnőttek között, és a januári Európa-bajnokságon, majd az olimpiai selejtezőn is kulcsembernek bizonyult.

Az Európa-bajnok, olimpiai és világbajnoki ezüstérmes volt irányító úgy látja, hogy a tavaly junior vb-ezüstérmes magyar csapat tagjai nyerő típusúak, és ez a pozitív mentalitás átragadt az idősebbekre, akiknek nem nagyon voltak ilyen jó élményeik vb-ről.

„Az idősebbek látták, hogy a fiatalok nem fognak megijedni, ha Bánhidi Bence, Bodó Richárd vagy bárki más jön velük szembe. Ugyanúgy cseleznek, az edzéseken is ugyanazt csinálják, mintha ugyanabban a közegben lennének, mint a junioroknál. Az idősebbekre nagyon jó hatással volt ez a pozitív hozzáállás, és szerintem átvették a fiataloktól” – vélekedett.

Kökény szerint manapság sokkal gyorsabb a játék, mint az ő idejében, de a sikerhez ugyanarra van szükség: egyéniségekre, tehetségekre, és őket csapatként egyfelé terelni.

„Annak idején mi nem is beszélgettünk olyasmiről, hogy játékértés, mert mindenki értette a játékot, nálunk ez alap volt. A mai fiatalokon viszont azt látom, hogy nehezebben értik, és megkockáztatom, hogy a válogatottban is szerepelnek olyanok, akiknek a játékértése nem igazán jó. Mi taktikailag, technikailag jobban fel voltunk készítve, ezért taktikusabb kézilabdát játszottunk. Manapság inkább az erőről szól a sportág, de aki fejben rendben van, az nagyon sok mindent meg tud oldani” – magyarázta.

Írta a Magyar Hírlap