Kölcsönös bérletelfogadás: nagyon bejön a fővárosiaknak az új tarifarendszer

1 hónap ezelőtt 10

A BKK járatain március elseje óta a Budapest-bérlet mellett az országbérletet és a Pest vármegyebérletet is elfogadják. A kölcsönös bérletelfogadást a főpolgármester, illetve az építési és közlekedési miniszter egyezsége nyomán az a hétoldalú megállapodás tette lehetővé, amely az Építési és Közlekedési Minisztérium, a fővárosi önkormányzat, a BKK, a GYSEV, a MÁV-HÉV, a MÁV-START és a Volánbusz között jött létre.

A változtatásnak köszönhetően egyszerűbbé és olcsóbbá vált a közösségi közlekedés az érintettek számára. A kölcsönös bérletelfogadási megállapodás értelmében

  • a Budapest-bérlet változatlanul érvényes a főváros egész területén a BKK járatai mellett a Volánbusz (kék) környéki és (sárga) regionális autóbuszain, a MÁV-HÉV járatain, valamint minden MÁV-START-vasútjáraton Budapesten belüli utazás esetén a 2. kocsiosztályon
  • a BKK-járatokon elfogadják a Pest vármegyére váltott havi vármegyebérletet, valamint a havi országbérletet is.

A Budapesti Közlekedési Központ szóvivője az InfoRádióban elmondta: március elsejével új időszámítás kezdődött a budapesti és az agglomerációs közösségi közlekedésben, ezért nagyon fontosnak tartották azt, hogy minél előbb megkérdezzék a budapestiek és a főváros környékén élők véleményét az új rendszerről. Arra voltak kíváncsiak a felmérésben, hogy mennyire elégedettek az utasok a kölcsönös bérletelfogadással, illetve mit gondolnak, milyen hatással lehet az új szisztéma a közösségi közlekedés jövőjére.

A kutatásból kiderült, hogy

a fővárosban közlekedők 78 százaléka egyetért a kölcsönös bérletelfogadás bevezetésével,

aminek a fogadtatása eddig többségében pozitív. Kovács Bendegúz hozzátette: az érintettek annak is nagyon örülnek, hogy ugyancsak március elsejével – tíz év után – újra csökkent a Budapest-bérlet ára, mostantól 8950 forintba kerül.

A BKK azt várta a rendszer megváltoztatásától, hogy vonzóbbá válik a közösségi közlekedés, és ezt a várakozást megerősítették a kutatásban részt vevő válaszadók is, akiknek csaknem az 50 százaléka úgy véli, az újítást követően többen fogják választani a közösségi közlekedést. A szóvivő közölte: a BKK célja, hogy minél nagyobb számban vegyék igénybe az emberek a fenntartható közlekedési módokat, így például a közösségi közlekedést, a gyaloglást vagy éppen a kerékpározást.

A kölcsönös bérletelfogadással és az új rendszer bevezetésével leginkább a 30 éven alattiak elégedettek,

ennek legfőbb oka, hogy a diákoknak még olcsóbb lett a közösségi közlekedés az új tarifarendszernek köszönhetően. Az árcsökkenés érinti a félhavi, a negyedéves és az éves Budapest-bérleteket is, amelyek 5950, 26 850 és 99 950 forintba kerülnek.

A felmérés szerint a 30 év alattiak 85 százaléka támogatja az új rendszert, a 65 év feletti korosztályban pedig szintén több mint 80 százalék nyilatkozott úgy, hogy elégedett a változtatással.

Az összes korcsoportot figyelembe véve 72 százalékos a támogatottsága az új szisztémának.

„Nagyon fontos változás, hogy március elsejétől a BudapestGO alkalmazásban is megvásárolható mind a Pest vármegyebérlet, mind az országbérlet, így a lehető legegyszerűbben lehet hozzájutni mindenki számára a legmegfelelőbb díjtermékhez” – mondta Kovács Bendegúz.