Kommerszant: rekordszinten az EU-ba irányuló orosz LNG-szállítás

5 hónap ezelőtt 17

A cseppfolyósított földgáz (LNG) Európába irányuló orosz exportja novemberben minden idők legmagasabb szintjét érte el, 1,75 millió tonnát – jelentette hétfőn a Kommerszant című üzleti napilap a Kpler adataira hivatkozva.

A korábbi rekordot 2022 decemberében mérték, amikor Oroszország 1,737 millió tonna LNG-t exportált az Európai Unió tagállamaiba.

A jelentések szerint a legnagyobb novemberi mennyiséget Franciaországba és Belgiumba szállították, amelyek a Jamal-félszigeten és Viszock városában lévő vállalkozásoktól kaptak LNG-t. A létesítményeket a Novatek, Oroszország második legnagyobb gáztermelője üzemelteti.

Az orosz LNG-szállítások összértéke novemberben 2,914 millió tonna volt a világpiacokra, ami 9,3%-os növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

A Kínába irányuló orosz LNG-szállítások azonban jelentősen, 0,1 millió tonnára csökkentek, szemben az előző havi 0,8 millió tonnával.

A holland transzfer címletű (TTF) gáz határidős ügyletei a novemberi szállításokra a Kommerszant által idézett Alekszandr Szobko független energetikai szakértő szerint egyes napokon azonos áron, vagy magasabb áron kereskedtek, mint az Ázsiába irányuló spot LNG-szállítások.

Az elemző hozzátette, hogy az európai piac egyre vonzóbbá válik a Jamalról a régióba történő szállítás jelentősen alacsonyabb költségei miatt. Szobko megjegyezte, hogy a kínai CNPC, amely a Jamal LNG-t vásárolja, korábban átirányította az Oroszországból érkező szállítmányok egy részét a jövedelmezőbb piacokra, miközben más forrásokból kompenzálta ezeket a mennyiségeket a kínai piac számára.

Katona Viktor, a Kpler vezető nyersolaj-elemzője kiemelte a novemberben felgyorsult kínai LNG-behozatalt, mondván, hogy az orosz szállítások átirányítása nem a gyenge kínai kereslet, hanem az európai piac megnövekedett vonzereje miatt történt.

Japán és Dél-Korea a Gazprommal kötött hosszú távú szerződések keretében továbbra is orosz LNG-t kapott a Szahalin-2 projektből. A Japánba irányuló szállítások novemberben az előző évhez képest 22%-kal 0,64 millió tonnára emelkedtek, míg Dél-Korea importja az előző évhez képest 50%-kal 0,28 millió tonnára nőtt.