Kongatják a vészharangot az uniós fejlesztési politika miatt

2 hónap ezelőtt 11

Mint arról korábban írtunk, az elmúlt két évtizedben az euroszkeptikus pártok a nemzeti választásokon a szavazatok alig hét százalékáról 28,5 százalékra emelkedtek, amihez a gazdasági stagnálás és a fejlődés hiánya járult hozzá. Több kutatás szerint pont azokon a vidéki területeken törtek át ezek a pártok, amelyekhez kevesebb kohéziós forrás jut.

Az EU kohéziós politikájának jövőjével foglalkozó magas szintű belső munkacsoport kedden Brüsszelben jelentést nyújtott be, amelyben felvázolta a kihívásokat és megoldási javaslatokat tett. A dokumentum kiemeli a vidéki területekből eredő politikai problémák kezelésének fontosságát, hangsúlyozva, hogy mintegy 75 millió uniós polgár él olyan régiókban, ahol az elmúlt két évtizedben minimális volt a növekedés, 60 millióan pedig olyan területeken élnek, ahol az egy főre jutó GDP alacsonyabb, mint 2000-ben.

Az EU kohéziós politikájának jövőjéről, a magyarországi fejlesztési programokról, valamint a szabályozói változásokról részletesen szó lesz szakmai eseményünkön.

Annak ellenére, hogy az EU rendelkezik a világ legnagyobb költségvetésével a regionális fejlődési különbségek csökkentésére –ez 1989 óta 1040 milliárd eurót tett ki –, a gazdasági növekedés továbbra is a nagyvárosi térségekre koncentrálódik. A jelentés célzottabb beruházásokat, az alapok előre megállapított célkitűzésekhez való kötését és a régiók sajátos igényeinek figyelembevételét sürgeti az EU kohéziós politikájának hatékonysága érdekében.

Az elégedetlenség növekedésével párhuzamosan sürgősen biztosítani kell a lehetőségek igazságosabb elosztását, és azt, hogy a polgároknak joguk legyen a saját településükön való boldoguláshoz.

Címlapkép forrása: Getty Images