Korányi G. Tamás: elkezdték kiszívni a gazdaságba pumpált pénzt az USA-ban

1 hónap ezelőtt 12

Mint arról beszámoltunk, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed nem módosított az irányadó kamaton és az idei évre vonatkozó kamatelőrejelzése sem változott. Jerome Powell Fed-elnök hangvétele azonban kifejezetten "galamb", tehát laza, optimista irányultságú volt – idézte fel Korányi G. Tamás az InfoRádióban.

"Hangsúlyozta, hogy az amerikai gazdaságban nem várt lassulást a Fed. Az infláció csökkenése tovább tarthat, mint korábban, de azok a bukkanók, amelyek előadódnak – itt arra utalt, hogy az elmúlt két hónapban a vártnál magasabb volt az infláció –, nem befolyásolják a pályát, de azért azt mondta, hogy a kamatvágás megkezdéséhez kell még néhány biztató adat. Nincs messze ugyanakkor a bizonyíték az infláció csökkenéséről, és ha az megvan, akkor a Fed elkezdi a kamatcsökkenést" – számolt be a részletekről a tőzsdei szakértő.

Idén valószínűleg három kamatvágás várható még, ez nagyjából megfelel az optimistább piaci várakozásoknak. Ennek megfelelően

a dollár rögtön gyengülni is kezdett, hiszen a kamatvárakozás a dollár–euró árfolyamot gyengíti. 1,94-ig ugrott föl a kurzus, tehát egy euró majdnem 1,1 dollár, mint tavaly,

fogalmazott Korányi G. Tamás. Ennek tulajdonítható a forint erősödése is a dollárhoz képest, szignifikánsan, egy százalékkal. Mint megjegyezte, ha a dollár gyengül, akkor általában a kisebb devizák tudnak erősödni, ezért sikerült a magyar devizának az euróhoz képest egy jó másfél-két forintot nyernie szerda este, illetve csütörtök reggel.

Még egy bejelentése volt a Fed-elnöknek, mégpedig a mérlegcsökkenés havi ütemével kapcsolatban.

"Szívják ki a gazdaságból a forrásokat, amelyet a Covid és a háború kezdeti szakaszában nagyon nagy mértékben megnöveltek. A Fed mérlegét csökkentik, ennek a havi 95 milliárd dolláros ütemét hamarosan lassítják. Ennél több konkrétumot nem mondott, de ez is a gazdaság erejét, illetve a Fed gazdaságba vetett bizalmát jelzi" – mutatott rá a tőzsdei szakértő.