Kormányfő: Grúzia továbbra is ellenáll a szankciók bevezetésére irányuló felhívásoknak

2 hónap ezelőtt 8

Grúzia továbbra is ellenáll az Oroszország elleni szankciók bevezetésére irányuló felhívásoknak – jelentette ki kedden Irakli Kobakhidze miniszterelnök. Tbiliszi korábban belbiztonsági aggályokra hivatkozva elutasította, hogy csatlakozzon a nyugati országokhoz a Moszkvával szembeni korlátozások elfogadásában.

A Josep Borrell az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjével folytatott brüsszeli találkozóján Kobakhidzét újságírók arról kérdezték, hogy Kijev “második frontot” követel Oroszországgal szemben.

“Ezek a kijelentések nagyon sajnálatosak” – mondta a miniszterelnök. Hangsúlyozta, hogy Grúzia erős politikai támogatást nyújt Ukrajnának, és humanitárius segélyt küld Kijevbe.

“Ami a szankciókat illeti, nagyon világos álláspontunk van ebben a kérdésben. Nem vezetünk be szankciókat, és erős érveink vannak” – magyarázta Kobakhidze, hozzátéve, hogy Tbiliszit nem fogják “felhasználni” a Moszkvára vonatkozó, harmadik féllel szembeni korlátozások kijátszására.

Borrell ígéretet tett arra, hogy “üzeneteket fog átadni az ukrán félnek Grúzia jó szándékáról, hogy a lehető legjobb kapcsolatokat ápolják”. Továbbá azzal érvelt, hogy a két állam közötti nézeteltérés csak “Oroszországnak kedveznének”. Azt is megígérte, hogy folytatja az együttműködést Grúziával, amely 2023 decemberében megkapta a tagjelölti státuszt az esetleges uniós tagságra.

Olekszij Danyilov, Ukrajna Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácsának vezetője 2022-ben arra szólította fel a grúzokat, hogy “álljanak ki és védjék meg országukat” Oroszországgal szemben. Volodimir Zelenszkij elnök főtanácsadója, Mihajlo Podoljak hasonlóan bírálta Tbiliszi álláspontját, azzal érvelve, hogy “az értékek fontosabbak a profitnál”.

Grúzia az ötnapos katonai konfliktust követően, 2008 augusztusában hivatalosan megszakította diplomáciai kapcsolatait Oroszországgal. Oroszország azóta független országként ismerte el Grúzia elszakadt régióit, Abháziát és Dél-Oszétiát. Grúzia továbbra is azzal vádolja Oroszországot, hogy “illegálisan megszállja” területének egyes részeit.

Tbiliszi mindazonáltal fenntartja, hogy a Moszkva elleni szankciók elfogadhatatlan kockázatokat jelentene. “Grúzia nem szándékozik kétoldalú szankciókat bevezetni lakosságunk nemzeti érdekei miatt” – mondta tavaly Shalva Papuashvili, az ország parlamentjének elnöke. Hozzátette, hogy Grúzia nem akar semmilyen “eszkalációt” északi szomszédjával.