Közel 40 méterrel szárnyalta túl a síugrás világcsúcsát az olimpiai bajnok

1 hét ezelőtt 10

Az izlandi Hlidarfjall síközpontban szerdán hajtotta végre 291 méteres repülését a japán olimpiai bajnok. Ennél messzebbre még senki nem jutott el, ugyanakkor a Nemzetközi Síszövetség (FIS) a feltételei teljesítése híján nem ismerte el hivatalos világrekordnak - írja az Origo Sport.

Az eseményre a Red Bull energiaital-gyártó egy kampánya során került sor. Kobajasi Rjójú többször is túlszárnyalta az osztrák Stefan Kraft 253,5 méteres, hivatalos világcsúcsát.

Az olimpiai bajnok, kétszeres összetett világkupa-győztes, háromszoros négysáncverseny-győztes Kobajasi Rjójú

eredetileg a 300 métert célozta meg, de így is nagyon elégedetten értékelt a hatalmas, nagyjából 10 másodpercig tartó repülése után.

Kobajasi Rjojú a rekordkísérlet teljesítése után boldogan pózolt, ám a FIS hangsúlyozta, hogy nem hitelesíti a csúcsot - részben mert egy speciális, erre a célra épült rámpáról nekirugaszkodva teljesítették -, amelyet így továbbra is az összetett világkupa címvédője, Stefan Kraft tart.

A 291 méteres ugrást egy drón is végigkísérte, így igen látványos felvétel készült róla:

291 METRÓW - NOWY REKORD ŚWIATA ?

Ryoyu Kobayashi właśnie ustanowił nowy rekord świata w długości lotu narciarskiego! ⛷️ Wielkie gratulacje! pic.twitter.com/rcnKvVTRkj

— Red Bull Polska (@redbullpolska) April 24, 2024

A 27 éves síugró úgy nyilatkozott: "Nehéz szavakba önteni ezt az érzést. Egy álmom vált valóra. Ez a tapasztalat fel fogja lendíteni a karrieremet, erőt fogok meríteni belőle a jövőben. Tavaly szeptemberben, amikor először jártam ezen a helyen, csak egy sziklát láttam, és akkor még nehéz volt elképzelni ezt a hóval borított helyet, de tudtam, hogy ennek a helynek tökéletes természetes lejtője van. Nem is kívánhattam volna jobb sáncot, ez hihetetlen élmény volt. Ugyanakkor tudom, hogy a 300 méter volt az eredeti célom, úgyhogy szívesen megméretem magam majd újra."