Közös nevezőre jutott Matolcsy György és Nagy Márton

3 hét ezelőtt 17

Csütörtökön munkaebéd keretében Matolcsy György és Nagy Márton áttekintette az ország gazdasági helyzetét és a gazdaságpolitika aktuális feladatait.

A felek egyetértettek abban, hogy nemzetgazdasági érdek az alacsony infláció megőrzése, valamint – az egyensúly helyreállítása mellett – a fenntartható növekedés újraindítása. Közös álláspont volt, hogy a hazai növekedés magasabb fokozatba kapcsolása érdekében tovább kell erősíteni Magyarország versenyképességét – olvasható a jegybank közleményében.

A vezetők megegyeztek, hogy a két intézmény közötti eddigi szakmai együttműködés mellett a jövőben stratégiai kérdésekben is

további személyes egyeztetést

tartanak.

A múlt

A csütörtöki találkozó érdekessége lehet, hogy az utóbbi időkben úgy tűnt, a két vezető közötti viszony korántsem felhőtlen. Matolcsy György február végén éles kritikát fogalmazott meg a kormány 2021 közepén végrehajtott gazdaságpolitikai fordulatával kapcsolatban, azt mondta, a kormányzati döntések burkoltan támadják a jegybank függetlenségét. A Portfolio tudósítása szerint Matolcsy György e támadássorozat mögött Nagy Márton mostani gazdaságfejlesztési minisztert, egykori jegybanki helyettesét sejti, akit állítása szerint szakmai hibák, illetve elfogadhatatlan, a jegybank érdekeivel ellentétes vezetési stílusa miatt kellett „kiebrudalni” a Magyar Nemzeti Bankból.

A fentiekre reagálandó a nemzetgazdasági miniszter azt mondta: „2013 és 2020 között Matolcsy György volt, most már más a főnököm. Hála Istennek!” Nagy Márton a jegybankelnöknek címezve azt is közölte: „a megjelent bírálatokban a ciklikus, rövidtávú elemeket összekeverik a hosszútávú, fundamentális elemekkel”.

A jegybankelnök bírálatával kapcsolatban Orbán Viktor pedig röviden annyit közölt, hogy a jegybank függetlensége szent és sérthetetlen.

Március elején a Bloomberg azt állította, hogy mostanra annyira elmérgesedett a konfliktus Orbán Viktor és kormánya, valamint Matolcsy György jegybankelnök között, hogy a felek közti kommunikáció is megszakadt. Majd pedig Ujhelyi István szocialista EP-képviselő írt nyílt levelet Orbán Viktor és Matolcsy György viszonyáról. Később a Magyar Nemzeti Bank közleményben cáfolta, hogy megromlott volna a kapcsolt Orbán Viktor és Matolcsy György között.