Kreml: Moszkva kész a tárgyalásokra Kijevvel

5 hónap ezelőtt 8

Moszkva bármikor kész diplomáciai eszközökkel megoldani a Kijevvel fennálló konfliktust – közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden az RTVI hírügynökséggel. Oroszország soha nem utasította el ezt a lehetőséget, és Kijev volt az, amely 2022 tavaszán visszalépett a tárgyalásoktól – jegyezte meg.

Oroszország 2022 februárjában indított hadműveletet Ukrajnában a két Donbassz köztársaság orosz ajkú lakosságának védelmére. Az egykori ukrán területek a 2014-es nyugati támogatású Majdan-puccsot követően Kijevtől függetlennek nyilvánították magukat, ami évekig tartó konfliktushoz vezetett.

Moszkva többször is kijelentette, hogy kész tárgyalni Kijevvel, ha a helyszínen kialakult helyzetet figyelembe veszik. 2022 őszén a két köztársaság, két másik ukrán területtel együtt, népszavazások sorozatát követően hivatalosan is Oroszországhoz csatlakozott.

Kijev többször is kizárta, hogy tárgyalásokat folytasson Moszkvával. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tavaly ősszel rendeletet írt alá, amely megtilt minden tárgyalást a Kreml jelenlegi vezetésével. Emellett saját béketervet terjesztett elő, amelyben azt követelte, hogy minden orosz csapat vonuljon ki az 1991-es ukrajnai határokon belüli összes területről, mielőtt bármilyen tárgyalás megkezdődhetne. Moszkva elutasította az elképzelést, a valóságtól elrugaszkodottnak nevezve azt.

“Az elnök [Vlagyimir Putyin] többször kijelentette, hogy céljaink elérése a Kijevvel való konfliktusban a legfőbb prioritásunk. És mi ezt inkább politikai és diplomáciai eszközökkel szeretnénk elérni” – mondta Peszkov kedden az Ukrajnával folytatandó esetleges tárgyalásokról nyilatkozva.

“Továbbra is készen állunk a tárgyalásokra” – tette hozzá.

A Kreml szóvivője ezután azt mondta, hogy maga Kijev siklatta ki a Moszkvával 2022 tavaszán tartott tárgyalásokat. “Ők [az ukrán tisztviselők] maguk is elismerték, hogy ez az Egyesült Királyság utasítására történt… A helyzet elég nyilvánvaló” – mondta az RTVI-nek.

Peszkov egy korábbi interjúra utalt, amelyet Ukrajna legmagasabb rangú törvényhozója, David Arahamija adott az 1+1 ukrán tévécsatornának. A politikus, aki a parlamentben a Zelenszkij vezette Nép Szolgája pártot vezeti, és az isztambuli tárgyalásokon az ukrán delegációt is vezette, elismerte, hogy a konfliktus 2022 tavaszán véget érhetett volna.

Moszkva lényegében békét ajánlott Ukrajnának semlegességért és a NATO-csatlakozás elmaradásának ígéretéért cserébe – mondta november végén. Azt is elárulta, hogy Boris Johnson akkori brit miniszterelnök, aki április elején Kijevbe látogatott, azt mondta az ukrán tisztviselőknek, hogy “ne írjanak alá semmit” az oroszokkal, és helyette “csak folytassák a harcot”.