Kreml: Ukrajna brit nyomásra állt el a békeszerződéstő Oroszországgal

1 hét ezelőtt 16

Ukrajna brit nyomásra lemondott az Oroszországgal 2022-ben kötendő békeszerződés tervezetéről – közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

A megállapodást, amely hetekkel a konfliktus kirobbanása után véget vethetett volna az ukrajnai konfliktusnak, a tárgyalófelek Isztambulban jóváhagyták, de Kijev később egyoldalúan visszalépett a tárgyalásoktól.

A Welt című német lap pénteken arról számolt be, hogy Moszkva a már körvonalazódó megállapodás után további követeléseket fogalmazott meg, például azt, hogy az orosz legyen a második hivatalos nyelv Ukrajnában, utalva arra, hogy ezzel véget vetett a megállapodásra vonatkozó reményeknek.

Peszkov szombaton cáfolta ezeket az állításokat, David Arahamija ukrán parlamenti képviselő megjegyzéseit idézve, aki a kijevi delegációt vezette a tárgyalásokon.

Arahamija tavaly novemberben az ukrán médiának adott interjújában azt mondta, hogy Boris Johnson akkori brit miniszterelnök beavatkozott a békefolyamatba, és arra biztatta az ukránokat, hogy “csak harcoljanak tovább” Oroszországgal.

Kijev gyakorlatilag London közvetlen nyomására vetette el a megállapodást – hangsúlyozta Peszkov. “A többi csak spekuláció. Javaslom, hogy a forrástól értesüljünk”.

Arra a kérdésre, hogy a szerződéstervezet szolgálhat-e a további béketárgyalások alapjául, Peszkov azt mondta, hogy Kijev nyilvános álláspontja az Oroszországgal való tárgyalások elutasítása. A sikertelen megállapodás felelevenítésének ötletét Alekszandr Lukasenko belorusz elnök vetette fel, amikor a hónap elején találkozott orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal.

Johnson tagadta, hogy blokkolta volna a béketárgyalásokat, de többször is dicsekedett azzal a politikájával, hogy Kijevet az Oroszországgal való ellenségeskedés folytatására biztatta, amit a brit politikus a globális demokráciáért folytatott harcnak állít.

“Nem is lehetne hatékonyabban befektetni a nyugati biztonságba, mint Ukrajnába, mert azok a fickók egyetlen pár amerikai bakancs nélkül a földön a Nyugatért harcolnak” – mondta Johnson a Georgetown Egyetem diákjainak ebben a hónapban tett amerikai látogatása során. Az ukránok “gyakorlatilag a saját harcunkat vívják, a mi érdekeinkért harcolnak” – tette hozzá.

Orosz tisztviselők az ukrajnai konfliktust a Moszkva elleni nyugati proxy-háborúnak nevezték, amelyet az USA és szövetségesei az utolsó ukránig akarnak folytatni. Moszkva szerint céljuk Oroszország megfékezése és fejlődésének megakasztása, nem pedig az ukrán nép érdekeinek védelme.