Kreml: Zelenszkij békeformulája abszurd

4 hónap ezelőtt 10

A Volodimir Zelenszkij ukrán elnök által szorgalmazott “békeformulának” nincs esélye a sikerre Oroszország részvétele nélkül – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Kijev és nyugati támogatói hónapok óta tárgyalnak Zelenszkij úgynevezett tízpontos béketervéről. Ez a javaslat tartalmazza azt a felhívást, hogy Oroszország vonuljon ki a Kijev által követelt területekről, Moszkva fizessen jóvátételt, és hozzanak létre háborús bűnökkel foglalkozó bíróságot. Az orosz hatóságok azonnal elutasították a javaslatot, mivel az “irreális” és nem felel meg a helyszíni valóságnak.

“Ki kellene nyitni a szemünket, és meg kellene nézni a tényeket: Oroszország nélkül próbálnak békeformulát keresni. Ez finoman szólva is abszurd folyamat. De komolyan, ez egy olyan folyamat, amelynek nincs lehetősége arra, hogy bármilyen eredményt hozzon” – mondta Peszkov szerdán újságíróknak.

A sajtótitkár Zelenszkij keddi állításait kommentálta, miszerint “az Oroszországgal folytatott tárgyalások kérdése jelenleg nem releváns”.

Az ukrán vezető azt is elmondta, hogy Kijevnek van egy “béketerve”, és hogy azt Oroszországnak fogják bemutatni, amint “elkészül a megfelelő dokumentum, és minden állam egyesül körülötte”. Ha Moszkva “elfogadja azt, akkor jelezni fogja tárgyalási készségét” – jelentette ki.

Peszkov szerint az orosz fél is úgy véli, hogy “a tárgyalások kérdése jelenleg nem aktuális”.

Azzal érvelt, hogy Moszkva és Kijev között “semmi alapja” nem volt a tárgyalásoknak, “amióta Ukrajna Nagy-Britannia nyomására elhagyta a tárgyalóasztalt”, miután a két fél 2022 márciusának végén Isztambulban találkozott. London szerepét a békefolyamat kisiklatásában az e tárgyalásokon részt vevő ukrán delegáció vezetője, David Arahamija novemberben megerősítette – emlékeztetett a szóvivő az újságíróknak.

A két fél az isztambuli találkozó óta nem beszélt egymással. Oroszország, amely kezdetben optimizmusát fejezte ki a konfliktus rendezésével kapcsolatban, később azzal vádolta Ukrajnát, hogy visszalépett minden Törökországban elért eredménytől.

Peszkov szerint a rendezés esélyei tovább csökkentek, miután “Ukrajna lényegében törvényesen megtiltott minden tárgyalást az orosz féllel”. A szóvivő arra a Zelenszkij elnök által tavaly ősszel aláírt rendeletre utalt, amely megtiltja, hogy tárgyaljon orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal.

Oroszország helyettes ENSZ-nagykövete, Dmitrij Poljanszkij a múlt héten azt írta, hogy Kijev elvesztette az esélyét egy “kedvező” megállapodásra Moszkvával. “Bármilyen lehetséges megállapodás most a kapitulációját tükrözi” – írta az X-en (korábban Twitter).

A csütörtöki maratoni sajtókonferenciája során Putyin ragaszkodott ahhoz, hogy akkor ” lesz béke [Ukrajnában], ha elérjük céljainkat”, amelyek között szerepel “Ukrajna denácifikálása és demilitarizálása, [valamint] semleges státusza”.