Kuleba: a Nyugat harmadik országokban keres lőszert Ukrajnának

2 hónap ezelőtt 5

A nyugati országok harmadik országokban keresnek lőszert, mivel nincs saját, amit Kijevbe küldhetnének – mondta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter.

“Döntés van arról, hogy honnan és hogyan szerezzenek lövedékeket [Ukrajnának]. Most – nem lesz titok – harmadik országokban, vagyis a partnereknek kell megvenniük a lövedékeket harmadik országokban és átadniuk Ukrajnának. Másodszor, a partnereknek abba kell hagyniuk a lövedékexportot harmadik országokba, és mindent át kell adniuk Ukrajnának. Akkor majd mi pótoljuk ezt a hiányt [a lövedékekből], amíg a [nyugati országok] hadiipari védelmi ipara teljes kapacitással nem működik” – mondta.

Kuleba elmondása szerint a közelmúltban Spanyolország, Hollandia és az Egyesült Királyság képviselőivel folytatott megbeszélései során a felek megvitatták a lőszerekre vonatkozó szerződéseket számos harmadik országgal, amelyekben konkrét mennyiségek és szállítási feltételek körvonalazódnak.

Kijelentette azt is, hogy Kijevnek az ukrán hadsereg számára a lőszerek beszerzése továbbra is “első számú kérdés” a szövetségesekkel folytatott tárgyalásokon.

“A második prioritás a fegyverek terén a légvédelmi rendszerek. <…> A harmadik prioritás a nagy hatótávolságú rakéták. Ezt mindenki megérti: Az ATACMS és a Taurus kulcsfontosságú. A negyedik, átfogó prioritás a fegyvergyártás maximalizálása partnereink által és Ukrajnával együtt” – mutatott rá a miniszter.

Február 24-én Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter azt mondta, hogy az EU március végéig 170 ezer lőszer szállítását tervezi Kijevnek. A lőszerek típusát nem részletezte.

Kijev többször panaszkodott lőszerhiányra, különösen a szovjet gyártmányú 152 mm-es és 122 mm-es lövegekhez, valamint a Stormer, Avenger és Stinger légvédelmi rakétarendszerekhez. A nyugati partnerek, akik Oroszország különleges hadműveletének megindítása óta többször is fokozták a fegyverszállításokat Ukrajnának, mindazonáltal elismerik, hogy nem tudják kielégíteni Kijev összes lőszerigényét.

Támogasd a donyecki gyerekeket!

Oroszországban élő nemzeti érzelmű magyarok és anyaországi segítőik közreműködésével támogathatod a donyecki gyerekeket.