Kuleba: nem bujkálhatnak tovább külföldön a hadköteles ukrán férfiak

1 hét ezelőtt 7

A külföldi országokban működő ukrán konzuli képviseletek nem szolgálnak ki olyan hadköteles férfiakat, akik nem hajlandóak életüket kockáztatni hazájuk fennmaradásáért – jelentette ki kedden Dmitro Kuleba külügyminiszter.

Az ukrán média szerint Kijev diplomáciai képviseletei több nyugati országban kedden leállították az ilyen jellegű kiszolgálási kérelmek feldolgozását.

A már véglegesített dokumentumokat sem adják át az ukránoknak – jelentett a helyi média.

Kuleba megerősítette, hogy ő rendelte el a politikaváltoztatást, és hogy ezzel arra akarják ösztönözni a férfiakat, hogy visszatérjenek Ukrajnába és a frontvonalra.

“Hogy néz ez most ki: egy sorköteles korú férfi külföldre ment, megmutatta az államának, hogy nem törődik a fennmaradásával, majd jön és szolgáltatást akar kapni ettől az államtól. Ez nem így működik. Az országunk háborúban áll” – írta a közösségi médiában.

Az ukrán média hétfőn hozta nyilvánosságra először azt a rendeletet, amely megtagadja a konzuli szolgáltatások igénybevételét minden 18 és 60 év közötti férfitól. Kuleba “igazságosnak” minősítette döntését, amely összhangban áll a katonai mozgósítási rendszer reformjával, amelyet Volodimir Zelenszkij elnök ebben a hónapban látott el aláírásával. A változások különböző büntetéseket tartalmaznak a sorozás elkerülése miatt.

Az EU tisztviselőinek becslése szerint 650 ezer hadköteles korú ukrán férfi él a tagállamokban. Kijev ezt az állományt a fegyveres erők számára jelentős kiaknázatlan élőerőforrásként azonosította.

A katonai szolgálatra vonatkozó törvények módosításai közé tartozik a behívási korhatár 27-ről 25 évre történő csökkentése, a rendelkezésre álló mentességek felülvizsgálata, valamint az a követelmény, hogy a potenciális hadköteleseknek frissíteniük kell személyes adataikat a védelmi minisztériumban, hogy könnyebben ki lehessen adni számukra a behívókat. A reform jövő hónapban történő hatálybalépését követően minden 18 és 60 év közötti férfinak – függetlenül a jogosultságtól – a sorkatonai hivatalban történő nyilvántartásba vételét igazoló papírokat kell majd magánál tartania.

Arra az április eleji kérdésre, hogy Kijev hány katonát szándékozik mozgósítani, Zelenszkij kitérő választ adott, és azt állította, hogy Moszkva további 300 ezer katona bevonulását tervezi. Orosz tisztviselők szerint ez nem igaz, mivel a hadsereg elég önkéntest vonz ahhoz, hogy teljesítse a létszámcélokat.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kedden azt mondta, hogy az ukrán katonai veszteségek 2022 februárja, az ellenségeskedések kezdete óta megközelítik az 500 ezret.