Különdíjat kapott a magyar csapat a Bocuse d’Or-on

1 hónap ezelőtt 16

Norvégiában rendezték az európai válogatót, ahol eldőlt, Kelemen Roland csapata ott lesz a döntőben is.

Szerdán ért véget a világ legrangosabb szakácsversenyének válogatója, a magyar csapat hatodik helyen végzett a Bocuse d’Or európai döntőjében, ezzel pedig bejutottak a lyoni fináléba is, amelyet 2025 januárjában rendeznek majd.

Magyar Bocuse d’Or Akadémia

↪️ A look back at the Bocuse d’Or Europe, through the eyes of Chef Roland Kelemen for the team Hungary 🇭🇺 🐟 theme on a platter: “Arctic flavors from the midlands of Europe” These ingredients are…

Magyarország különdíjat is kapott, mégpedig a legjobb tálnak járót, a Legjobb commis díját Svédország, a legjobb tányérét pedig az Egyesült Királyság nyerte el. Összesítettben Dánia nyert, őket követi a dobogón Svédország és Norvégia.

A versenyzőknek szokás szerint a szervező országra jellemző alapanyagokból kellett elkészíteniük a fogásokat, ezt Kelemenék a magyar ízekkel próbálták harmonizálni, ami komoly kihívást jelentett a séf szerint. Az északi rénszarvast például “bevitték a magyar erdőbe” és sommal, valamint kacsamájjal tálalták azt, az akvavitot pedig magyar gombóccal tették hazaibbá. 

A magyar csapat élén Kelemen Roland, a nyíregyházi Hunguest Sóstó szálloda séfhelyettese áll, a commis pedig a siófoki Fodor Noel, aki tavalyelőtt végezte el a szakácsiskolát, és családja éttermében dolgozik szülővárosában. A coach pozícióját a Hungastnál dolgozó Szabó László foglalta el, aki korábban kétszer is indult a Bocuse d’Or hazai döntőjén, de szerepelt a nemzeti szakácsválogatottban is.  

A menüről és az esélyekről korábban a csapatvezető Dalnoki Bencével beszélgettünk, aki 2022-ben ezüstérmet szerzett a versenyen: