Különös hatással van a tengerek életére a Mars

1 hónap ezelőtt 11

A vörös bolygó pár millió évente módosítja a Föld pályáját, ami felmelegedést okoz és felkavarja a tegereket. Ha ez így van, kevésbé kell rettegnünk az áramlások összeomlásától.

A hatalmas távolság ellenére úgy tűnik, hogy a Mars gravitációs hatása örvényeket kelt a Föld óceánjaiban – állapították meg a Sydney Egyetem és a párizsi Sorbonne kutatói a Nature Communicationsben megjelent cikkükben.

A két bolygó távolsága a keringés miatt folyamatosan változik, de átlagosan 225 millió kilométer. A jelenség oka a két bolygó keringési pályájából fakadó gravitációs kölcsönhatás, úgynevezett rezonancia, amely miatt a Föld 2,4 millió évente közelebb kerül a Naphoz. Ez a földi klíma felmelegedésével jár, de elmúlik, ahogy a bolygó távolodni kezd a Naptól – és az egész évmilliókkal később újrakezdődik. 

A kutatók az óceán mélyén lerakódó üledékről az elmúlt 50 évben fúrásokkal gyűjtött adatokat vizsgálták 65 millió évre visszamenőleg, és azt találták, hogy az üledék lerakódás időről időre leáll az erősebbé váló tengeráramlatok miatt. Mindez egybe esett a két bolygó közötti rezonancia találkozásával.

Az eredmények alapján a kutatók arra gondolnak, hogy a ciklus miatt örvények söpörnek végig a tengerfenéken miközben felerősödik a melegedő bolygó óceánjainak keringése. Az örvények nyomait a fúrásokkal és műholdfelvételekkel összevetve tudták beazonosítani.

Legalább kettő különböző mechanizmust ismerünk, ami hozzájárul a mélytengerek vizének keveredéséhez

– mutatott rá Dietmar Müller a Sydney Egyetem geofizika professzora.

Az egyik ilyen az atlanti meridionális áramlási rendszer, vagy AMOC. Ez az áramlás jelentős hatással van a földi éghajlatra, mivel futószalagként szállítja a meleg vizet a trópusokról az északi féltekére – erről az áramlásról úgy gondolják, hogy pár évtizeden belül eltűnhet és mivel vele az oxigén szállítása is leállna, az óceán jelentős részei teljesen élettelenné válnának.

A kutatás fő szerzője, Adriana Dutkiewicz szerint az óceánok melegedése erősebb áramlásokat okoz, így az óceánból akkor sem lesz állóviz, ha az AMOC leáll. 

A friss eredmény hozzájárul a pontosabb, hosszú távú klímamodellek építéséhez. A kutatók ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a Mars által okozott felmelegedésnek semmi köze ahhoz, amit jelenleg tapasztalunk, mert azt az emberi tevékenység által felszabadított üvegházhatású gázok okozzák.

(Futurism, Interesting Engineering, Live Science)

Index könyvek

Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM