Különös lapos űrhajót látott a Hold körül keringő szonda

2 hét ezelőtt 17

Márciusban különös anomália, egy csíkká vékonyodott repülő tárgy jelent meg a NASA Hold körül keringő szondájának képein. Utóbb megállapítást nyert, hogy nem idegenek, hanem egy dél-koreai eszköz kószált az LRO kamerájának látóterébe.

A NASA Hold körül keringő szondája, a Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) idén március 6-án különös elnyúlt formát örökített meg LROC nevű fedélzeti kamerájával. A képek körül azonnal felcsapott a izgalom, a nagyközönség szakértői repülő csészealj helyett leginkább interdimenzionális szörfdeszkát véltek felfedezni. 

Az LRO 14 éve kering mintegy 50 kilométeres magasságban a Hold körül, a rendelkezésre álló üzemanyag mennyisége alapján 2026-ig biztosan folytatja a tudományos munkát. Az eszköz több mint egy évtizedes munkája során 100 méteres felbontású 3D térképet készített a Holdról, megtalálta és lefotózta az Apolló-küldetések leszállóhelyeit és rendszerint ő deríti fel az összes holdi küldetés leszállási vagy becsapódási helyét – például a 2019-ben becsapódott indiai Vikram szondát, vagy a Hold túloldalán becsapódott titokzatos kínai űrszemetet.

A NASA Goddard űrközpontjának szakemberei elárulták, hogy az LRO különösebb felvételei közé tartozó kép rögzítése nagyon pontos időzítést igényelt, és valójában pontosan tudják, hogy melyik ember alkotta tárgy látható rajta.

A k-pop szatellit

A különös pixelcsík, valójában a szokványos napelemekkel felszerelt dobozka, a dél-koreai Korea Pathfinder Lunar Orbiter (KPLO), vagy hivatalos becenevén Danuri. Az LRO és a Danuri párhuzamosan haladtak, de egymással szemben, relatív sebességük így szédületes 11 500 kilométer per óra volt.

A titokzatos csík

A titokzatos csík

Fotó: NASA/Goddard/Arizona State University

Az LRO expozíciós ideje mindössze 0,338 milliszekundum volt, a Danuri így is eredeti mérete tízszeresére megnyúlt elsuhanó csíkként jelent meg, amiben a Marvel rajongók az Ezüst Utazó nevű szuperhős különleges járművét vélték felfedezni.

A Danuri 2022 nyarán indult el a Földről egy SpaceX Falcon 9-es hordozórakétán és ugyanezen év decemberben állt pályára. A holdi műhold az LRO-hoz nagyon hasonló mindenes szerepkört teljesít: térképez, fotóz, vizet és ásványi összetételt elemez egy potenciális jövőbeli űrbányászati küldetéshez, továbbá távközlési feladatokat is ellát. Helyi érdekű űrinternetes szolgáltatóként például az űrbe sugározta a közismert k-pop zenekar, a BTS „Dynamite” című videoklipjét. Nagyon reméljük, hogy az űrlények nem vették az adást.

(Interesting Engineering, LiveScience, NASA)

Index könyvek

Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM