Különös tanulmány látott napvilágot a Covidról

1 hét ezelőtt 14

A Nature Communications folyóiratban közzétett ADAPT-tanulmány az első ausztráliai koronavírus-hullám során megfertőződött embereket és egy megfelelő kontrollcsoportot követett két éven keresztül. Az önbevalláson alapuló egészségügyi információkat részletes vérmintaelemzéssel kombinálták. 2022 januárjában a Kirby Intézet csapata kimutatta, hogy a „hosszú Covid” klinikai tünetek a fertőzés után nyolc hónappal összhangban vannak a tartós gyulladásos választ jelző biomarkerekkel.

Chansavath Phetsouphanh, a tanulmány vezető szerzője ugyanezen csoport vérmarkereinek jelentős javulásáról számolt be 24 hónappal a megbetegedés után. A legtöbb minta esetében a kóros immunműködést jelző biomarkerek megszűntek. A laboratóriumi adatok korreláltak a betegek önbevallásaival is, 62 százalékuk az életminősége és egészségi állapota javulásáról számolt be – idézi a Portfolio.

Gail Matthews professzor megjegyezte, hogy bár biztatók az adatok, a betegek körülbelül egyharmada még mindig az életminőségét érintő folyamatos tünetekről számolt be.

Anthony Kelleher professzor figyelmeztetett arra, hogy az eredmények egy speciális, nem oltott kohorszra (csoport) vonatkoznak, amely a Covid-19 egy korai törzse okozta a fertőzést, általában enyhe vagy mérsékelt kezdeti tünetekkel. Hangsúlyozta azonban, hogy a tanulmány optimizmusra ad okot, mivel a legtöbb, hosszú ideig tartó szimptómáktól szenvedő embernél a tünetek és a biomarkerek idővel jelentősen javulnak.

A The Lancet általános orvosi folyóirat korábbi becslései szerint a long-covid körülbelül 65-70 millió embert érinthet.