Külügyminiszter: India nemzeti érdeke, hogy olajat vásároljon Oroszországtól

6 hónap ezelőtt 13

Subrahmanyam Jaishankar indiai külügyminiszter vasárnap kijelentette, hogy Újdelhi a saját érdekében cselekedett, amikor úgy döntött, hogy a Nyugat nyomása ellenére továbbra is Oroszországtól vásárol olajat.

Az ország külpolitikai prioritásairól, köztük a jelenlegi közel-keleti válsággal kapcsolatos álláspontjáról szólva Jaishankar hangsúlyozta a “jó kormányzás” és a “következetes álláspont” fontosságát az olyan sürgető kérdésekben, mint a terrorizmus.

“Nagy figyelmet kapott a jogunkkal kapcsolatos határozott álláspontunk, hogy Oroszországtól vásárolunk olajat” – mondta Jaishankar a Madhya Pradesh állambeli Bhopalban tartott beszédében.

“Ha nem éltünk volna ezzel a lehetőséggel, gondoljanak bele, milyen különbséget jelentett volna ez Önök számára, gondoljanak bele, mennyivel magasabbak lettek volna a kőolajárak, gondoljanak bele, mennyivel nőtt volna az infláció ebben az országban.”

“Egy erős kormány kiáll a népéért” – mondta Jaishankar, hozzátéve, hogy ahogy otthon “jó kormányzásra” van szükség, úgy külföldön “helyes ítéletekre”.

“Ugyanazok az európai országok, amelyek arra kértek minket, hogy ne vásároljunk olajat Oroszországtól, maguk is Oroszországtól vásároltak olajat” – jelentette ki, megjegyezve, hogy “minden más ország gondoskodik a saját népének jólétéről, gazdasági érdekeiről”.

Hozzászólása akkor hangzott el, amikor az Oroszország és India közötti kereskedelem minden idők legmagasabb szintjét érte el, a január-augusztusi áruforgalom már meghaladta az előző évi forgalmat. Az indiai kereskedelmi és ipari minisztérium adatai szerint a két ország közötti teljes kereskedelem az év első nyolc hónapjában elérte a 43,8 milliárd dollárt.

India orosz kőolajimportja az előző évhez képest 80%-kal, átlagosan napi 1,56 millió hordóra (bpd) emelkedett szeptemberben. Az orosz szénbehozatala szintén 2,3-szorosára ugrott az előző év azonos időszakához képest 2023 első nyolc hónapjában, elérve a 4,3 millió tonnát.

Jaishankar az izraeli-palesztin konfliktusra is kitért, anélkül, hogy bármelyik országot megnevezte volna, hangsúlyozva, hogy a terrorizmus elleni következetes magatartásra van szükség.

“Határozott álláspontot képviselünk [a terrorizmussal kapcsolatban], mert mi magunk is nagy áldozatai vagyunk a terrorizmusnak” – mondta Jaishankar. Arra is figyelmeztetett, hogy India elveszítené hitelességét, ha azt mondaná, hogy a más országokat érintő terrorizmus “nem olyan komoly”.

Újdelhi az izraeli-palesztin konfliktus ügyében diplomáciai kötéltáncot jár az október 7-i, legalább 1300 halálos áldozatot követelő Hamász-támadás óta. A támadás izraeli megtorlásában a gázai egészségügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint több mint 8000 palesztin halt meg, többségük nő és gyermek.