Lakatlan falvak miatt keveredhet háborúba Örményország Azerbajdzsánnal

1 hónap ezelőtt 10

Örményországot háború fenyegetheti Azerbajdzsánnal, ha nem szolgáltat vissza négy azeri falut, amelyeket az 1990-es évek eleje óta tart ellenőrzése alatt - közölte Nikol Pasinján örmény miniszterelnök egy kedden közzétett videóüzenetben.

Az örmény kormányfő hétfőn beszélt erről az északi Tavus régió határterületének lakóival tartott tanácskozáson, közel ahhoz a térséghez, ahol a már több mint 30 éve lakatlan falvak találhatók. A falvak stratégiai jelentőséggel bírnak Örményország számára, mivel a Jerevántól a georgiai határig vezető főútvonal mentén találhatók.

Azerbajdzsán közölte, hogy a területei visszaszolgáltatását, beleértve örmény területek által közrefogott több apró enklávét is, alapvető feltételnek tekinti a hegyi-karabahi régió miatt kialakult, több mint három évtizedes ellenségeskedések lezárását szolgáló békemegállapodás megkötéséhez.

Pasinján a TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint a videófelvételen azt mondja, hogy amennyiben nem tudnak egyezségre jutni a vitatott falvak ügyében, "a hét végéig" háború robbanhat ki Azerbajdzsánnal.

"Tudom, hogy egy ilyen háború miként végződne" - tette hozzá.

Jereván és Baku viszonya évtizedek óta feszült a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah miatt, amelyet Azerbajdzsán tavaly szeptemberben egynapos villámháborúval visszafoglalt. Ezután a százezer létszámúra becsült, többségi örmény lakosság szinte kivétel nélkül Örményországba menekült a területről.

A két szomszédos dél-kaukázusi ország tavaly év végén közös nyilatkozatot adott ki arról, hogy békemegállapodásra szeretnének jutni, és azóta több alkalommal is tárgyalóasztalhoz ültek. A múlt hónapban Berlinben tartottak egy kétnapos tárgyalási fordulót. A megbeszélések azonban megtorpantak, főleg olyan kérdések miatt, mint az ezer kilométer hosszú közös - lezárt és megerősített - határ kijelölése.

Pasinján az utóbbi hetekben már jelezte, hogy hajlandó visszaszolgáltatni örmény ellenőrzés alatt álló azeri területeket. Mindazonáltal Azerbajdzsán is ellenőriz olyan területeket, amelyeket nemzetközileg is Örményország részeként ismernek el.