Lázár János megígérte, Lázár János elrendelte

4 hét ezelőtt 9

Az építési és közlekedési miniszter egyedi utasításban rendelte el, hogy a Déli körvasút építésénél nem lehet éjszaka hangosan dolgozni, a húsvéti időszakban pedig úgy általában véve is leállította a munkavégzést.

Minderről maga Lázár János adott hírt Facebook-oldalán, méghozzá azzal az erőtől duzzadó felütéssel:

„Megígértem. Ma elrendeltem.”

Lázár szerint a Déli körvasút „jó Magyarországnak és jó a budapestieknek”, ezért megépítik, de úgy, „hogy az a lehető legkevesebb kellemetlenséggel járjon az ott élőknek”, az éjszakai hangos munkavégzés leállítása pedig indokoltnak tűnik, hiszen ahogy arról mi is beszámoltunk, volt olyan, hogy a lakók láncfűrész hangjára és kivágott fák látványára ébredtek.

Március elején a helyi civilek tüntetést tartottak az Építési és Közlekedési Minisztérium épülete előtt a Déli Körvasút jelenlegi tervek szerinti megépítése és a fakivágások ellen.

Ezen egyébként emlékeztették Lázárt egy korábbi ígéretére is, miszerint „a helyi közösség ellenében semmiféle építkezés nem lesz (...) az ország 93.000 négyzetkilométerén”, ám Lázár, aki egyébként személyesen jelent meg a demonstráción, azzal ütötte el a tiltakozók felvetéseit, hogy leállítani ugyan nem tudja az építkezést, de megígérte, hogy fognak ültetni fákat a kivágottak helyére.

A Déli Körvasút környezetvédelmi engedélyét már kétszer megsemmisítette a bíróság, a jelenlegi, harmadik engedély is per alatt áll, a lakosság pedig 2019 óta tiltakozik.