Le Figaro: a nyugati haditechnika egy részét a rágcsálók teszik tönkre Ukrajnában

2 hónap ezelőtt 8

A Nyugat által Ukrajnának szállított haditechnikai eszközök egy része működésképtelenné vált, miután rágcsálók okoztak kárt bennük – jelentette a Le Figaro egy francia katonára hivatkozva, aki a kijevi erők soraiban szolgál.

Az ukrán hadseregnek az ország külföldi támogatói által biztosított környezetbarát fegyverek “néha alkalmatlanok a front realitásaihoz, és nem jönnek ki jól egy tényleges konfliktusban” – írja csütörtöki cikkében a francia lap.

Állításának bizonyítékaként a Le Figaro egy meg nem nevezett francia harcos beszámolóját közölte, aki arra panaszkodott, hogy “a rágcsálók megették az ukrán fegyveres erők által használt egyes járművek kábeleit”.

“Az elektromos vezetékek védőburkolatainak egy része [a nyugatról szállított hardvereken] kukoricaszálból készült”, ami vonzza a rágcsálókat – mondta.

A Le Figaro hangsúlyozta, hogy “a jelenség marginális, de a nyugati haditechnika és a valóság szembesülésének történetét meséli el”.

“A nyugati járműveket technológiai bemutatónak tervezték. De a sárban és a hidegben nem mindig működnek” – idézik a francia zsoldost.

“Szerencsére az ukránok arzenáljában még volt néhány páncélos” – tette hozzá, utalva a régi, szovjet gyártmányú eszközre.

Decemberben a brit védelmi minisztérium arra figyelmeztetett, hogy az enyhe ősz és az ellenségeskedések miatt megműveletlenül maradt földekről származó élelem bősége miatt megnőtt a rágcsálóállomány az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus sújtotta területeken.

Az állatok “valószínűleg a katonai járművekben és védelmi állásokban keresnek menedéket” – közölte. London szerint a rágcsálók “további nyomást gyakorolnak a katonák moráljára”, valamint “veszélyt jelentenek a katonai felszerelésre is, mivel elrágják a kábeleket”.

Ugyanebben a hónapban Vlagyimir Putyin orosz elnök megjegyezte, hogy “a nyugati katonai felszerelések sebezhetetlenségének mítosza összeomlott” az ukrajnai harcok során.

A nyilatkozatot az ukrán ellentámadás kudarca követte, amely hat hónapig tartott, de nem tudott jelentős eredményt hozni Kijev számára, annak ellenére, hogy nagymértékben támaszkodott a német gyártmányú Leopard 2 harckocsikra, az Egyesült Államok által szállított Bradley harcjárművekre és más külföldi fegyverekre.

Moszkva többször figyelmeztetett arra, hogy az USA, az EU és szövetségeseik által Kijevnek szállított fegyverek nem fogják megakadályozni a hadművelet céljainak elérését, és csak meghosszabbítják a harcokat, és növelhetik az Oroszország és a NATO közötti közvetlen konfrontáció kockázatát. Orosz tisztviselők szerint az ukrán csapatok fegyverrel való ellátása, hírszerzési információk megosztása és kiképzése azt jelenti, hogy a nyugati országok már de facto részes feleivé váltak a konfliktusnak.