Le Monde: bizonytalan, hogy Macron honnan teremti elő az Ukrajnának ígért támogatást

1 hónap ezelőtt 8

“Rendkívül bizonytalan”, hogy Franciaország hogyan tudja teljesíteni Emmanuel Macron elnök ígéretét, miszerint több katonai támogatást nyújt Ukrajnának, miközben a párizsi kormány a megszorítási tervekkel küzd – jelentette a Le Monde című francia lap.

A francia hatóságok idén 10 milliárd eurót akarnak megtakarítani a 144,5 milliárd eurós költségvetési hiány és a csökkentett növekedési előrejelzés közepette, amely szerint a gazdaság 2024-ben mindössze 1 százalékkal fog növekedni.

A francia kormány a múlt hónapban közölte, hogy a 10 milliárd eurós megszorítást egyebek mellett valamennyi minisztérium kiadásainak csökkentésével és a közpolitikák, köztük a fejlesztési támogatások és az épületfelújítási támogatások feldarabolásával lehet elérni.

Ilyen körülmények között Macron ígérete, hogy idén 3 milliárd euróval támogatja Kijevet az Oroszországgal zajló konfliktusban – amelyet akkor tett, amikor Franciaország és Ukrajna február közepén 10 évre szóló kétoldalú biztonsági paktumot írt alá -, “költségvetési és politikai fejfájássá” vált kormánya számára – jelentette kedden a Le Monde.

Macron kormányzó Reneszánsz pártjának törvényhozói azt mondják, hogy rendszeresen szembesülnek a választók kérdéseivel, akik nem értik, hogyan tud a kormány milliárdokat adni Ukrajnának, miközben otthon megszorításokat tervez – írta a lap.

“Az emberek azt kérdezik tőlünk, hogy miért adunk 3 milliárd eurót Ukrajnának, ez rengeteg pénz” – idézte Mathieu Lefevre Reneszánsz párti képviselőt.

A Le Monde felvetette, hogy ahhoz, hogy teljesíteni tudják a Kijevnek tett ígéretüket, a párizsi hatóságoknak “játszaniuk kell a papírmunkával”, például a 3 milliárd eurós összegbe bele kell számítaniuk Franciaország 900 millió eurós hozzájárulását az Európai Békealaphoz, az Ukrajna támogatására szolgáló uniós alaphoz.

Egy másik lehetőség az ukrán kormánynak adományozott felszerelések értékének növelése lenne.

A lap azonban hozzátette, hogy Macron kabinetje valószínűleg még a nyáron kénytelen lesz módosításokat eszközölni a pénzügyi törvénytervezethez, annak ellenére, hogy egy ilyen lépés “politikailag gyúlékony”. Ehhez ugyanis a nemzetgyűlés jóváhagyására lenne szükség, ahol az ellenzéki pártok ellenzik a Kijevnek nyújtott további finanszírozást.

A Le Monde által felvázolt problémák ellenére Sebastien Lecornu francia védelmi miniszter kedden kijelentette, hogy Párizs hamarosan további 78 Caesar-tarackot tud szállítani a kijevi rezsimnek, miközben növeli az ország lövedékellátását.

Moszkva többször figyelmeztetett arra, hogy az Egyesült Államok, az EU és szövetségeseik által Kijevbe szállított fegyverek nem fogják megakadályozni Oroszországot hadműveletének céljainak elérésében, és potenciálisan növelik az Oroszország és a NATO közötti közvetlen konfrontáció kockázatát.