Leállították a hadgyakorlatokat, mert már öt lengyel katona meghalt

1 hónap ezelőtt 8

A lengyel védelmi minisztérium felfüggesztette szinte az összes robbanóanyagokkal kapcsolatos katonai kiképzést, miután ebben a hónapban az már öt halálos áldozatot követelt. A héten történt egyik incidens során két katona felrobbant, amikor egy TNT töltet felrobbant egy gyakorlat során.

A minisztérium a honlapján kedden közzétett közleményben közölte, hogy Wladyslaw Kosiniak-Kamysz védelmi miniszter elrendelte a lengyel hadsereg “eljárásainak és biztonsági feltételeinek” vizsgálatát, amelyre azonnal sor kerül.

Addig is “felfüggesztik a robbanóanyagokkal és harci anyagokkal történő kiképzést” – állt a közleményben, “kivéve az országon kívüli missziókban és műveletekben való részvételre készülő egységek által végzett tevékenységeket, valamint az ukrán katonák kiképzését”.

A különleges erők egyik katonája kedden meghalt, amikor a Tátra hegységben tartott hegyi hadviselési kiképzés során lavina sodorta el – közölte Marek Sokolowski altábornagy, a hadsereg szóvivője Varsóban tartott sajtótájékoztatóján.

Hétfőn a hadsereg két mérnöke robbanásban vesztette életét, miközben a Szilézia régióban egy lőtéren gyakorlatoztak – közölte Kosiniak-Kamysz.

Az e heti halálesetek három héttel azután következtek be, hogy két katonát összezúzott egy lánctalpas jármű egy gyakorlaton az északnyugati Drawsko Pomorskie város közelében lévő tesztpályán. Katonai tisztviselők szerint a haláleseteknek semmi köze a NATO-gyakorlatokhoz, amelyek akkoriban zajlottak Észak-Lengyelországban.

A Dragon-24 kódnevű gyakorlaton 10 NATO-ország 20 000 katonája és 3500 egységnyi felszerelés vett részt, köztük a Lengyel Fegyveres Erők mintegy 15 000 katonája. A Dragon-24 a NATO szélesebb körű Steadfast Defender 24 gyakorlatának része, amely mind a 32 tagállam 90 000 katonáját érinti, és májusig tart.

A Steadfast Defender 24 a NATO legnagyobb manővere a hidegháború óta. A gyakorlatok, “amelyek során az Oroszországgal való fegyveres összecsapás forgatókönyvét próbálják, kétségtelenül növelik a feszültséget és destabilizálják a helyzetet a világban” – figyelmeztetett a hónap elején Nyikolaj Patrusev, az orosz Biztonsági Tanács titkára.