Lefoglalták a nyomozók a túlárazottnak tűnő, gyorstesztekre szerződő cégek iratait

1 hét ezelőtt 15

Lefoglalták a nyomozók azokat a szerződéseket, amelyeket Fidesz-közeli politikusokhoz közeli cégek és az állam kötöttek több százezer antigéngyorstesztre több milliárd forint értékben.

Lefoglalták a nyomozók azokat a szerződéseket, amelyeket két Fidesz-közeli vállalkozás kötött túlárazottnak tűnő Covid-gyorstesztek szállítására az állammal, de a százmilliós osztalékok kifizetése után fantomcégekké váltak. A cégek összesen mintegy 5 milliárd forint értékben szerződtek a tesztekre. Az iratokat az Állami Egészségügyi Ellátó Központ jogutódja adta volna ki – írja a hvg.hu.

Jelenleg olyan hatósági eljárás van folyamatban, melyben az érintett dokumentumok lefoglalásra kerültek, így az ezekkel kapcsolatos dokumentációt nem áll módomban kiadni

– ezt Révész János, az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) vezetője írta válaszlevelében Ujhelyi István európai parlamenti képviselőnek, aki kikérte a dokumentációt. A beszerzésekkel kapcsolatban nyomoznak.

A hvg.hu információi szerint a koronavírus-járvány ideje alatt az OKFŐ jogelődjén, az egykori Állami Egészségügyi Ellátó Központon (ÁEEK) keresztül az állam több százezer antigéngyorstesztet vásárolt az egészségügyi piacon ismeretlen, kormányközeli cégektől.

Ráadásul, mint írják a veszélyhelyzet miatt közbeszerzést sem kellett kiírniuk és az ÁEEK előlegként a vételár felét elutalta a két cégnek. Az előleg fedezte a tesztek beszerzési árát, így a vállalatoknak nem kellett saját tőkét befektetniük, üzleti kockázat nélkül üzleteltek az állammal. Ezt követően kivették a profitot, majd nyomuk veszett. 

Folyik a nyomozás

Korábban Ujhelyi István közérdekű adatigénylésére válaszul kiadta az OKFŐ azokat a milliárdos szerződéseket, amelyeket az állami intézmény kötött a cégekkel, 

  • 2020. november 17-én a Rayrai Szolgáltató Kft.-vel 93 millió 870 ezer forint értékben szerződött az ÁEEK 30 ezer darab RapiGEN Biocredit Covid–19 antigéngyorstesztre. 
  • 2020. november 23-án a Rayrai Szolgáltató Kft.-vel 1 milliárd 627,5 millió forint értékben szerződött az ÁEEK 500 ezer darab Biocredit Covid–19 Ag-gyorstesztre. 
  • 2020. november 23-án a Minerva Tanácsadó és Forgalmazó Kft.-vel 3 milliárd 150 millió forint értékben szerződött az ÁEEK 1 millió darab – különböző, ötféle – gyorstesztre. 

Miután Ujhelyivel most azt közölte az OKFŐ főigazgatója, hogy a rendőrség lefoglalta a szerződéseket, ezért nem tudják kiadni. Ujhelyi azt mondta a hvg-nek, hogy kötelességének tartja, hogy „a sokmilliárdos Covid-teszt beszerzéseinek minden egyes mozzanatát átláthatóan feltárjuk és tisztázzuk”. 

A cégeket érintő nyomozás folyik, továbbá a hvg év elején beszámolt arról is, hogy a Fidesz politikusaihoz köthető cégek közül kettő jelenleg felszámolás alatt áll. A Rayrai-ból Steriflow-ra nevű cég 2021 óta veszteséges volt, és idén, január 1-én indították meg a felszámolását. A Minerva Tanácsadó és Forgalmazó Kft. – melynek egyetlen bevétele a covid-tesztek megrendeléséből származott – megszüntetési folyamata már tavaly októberben kezdetét vette