Legalizálnák az abortuszt a magzat 12 hetes koráig Németországban

2 hét ezelőtt 20

Egy nőkből álló szakértői bizottság tett javaslatot. Az AfD inkább szigorítana.

Egy Olaf Scholz német kancellár hárompárti kormánya által felállított, csak nőkből álló szakértői bizottság jelentése szerint meg kellene változtatni a 153 éve érvényben lévő, az abortuszról szóló törvényeket Németországban, és legálissá kellene tenni az abortuszt a magzat 12 hetes koráig – írja a Guardian.

Bár Németországban valójában nagyon ritkán büntetik az abortuszt, a törvények szerint mégis illegális a beavatkozás olyan kivételektől eltekintve, mint ha a nő élete veszélyben van, vagy nemi erőszak áldozata volt – bár még ekkor is kötelezően el kell végezni az abortuszt az első három hónapban –, és minden esetben egy hatósággal kell konzultálni előtte.

A bizottság megállapításai szerint a törvény mára elavult, hátrányos helyzetbe hozza a nőket, nem kompatibilis a nemzetközi joggal, így modernizálásra szorul.

Az ellenzék, különösen a Kereszténydemokrata Unió és a szélsőjobboldali AfD párt szerint a jelenlegi szabályozás „széles társadalmi támogatottsággal bír”, megfelelő védelmet biztosít a magzatok számára, az abortusz az illegalitása ellenére is elérhető, és nagyon ritka, hogy büntetőeljárást vonjon maga után. Így azt ígérik, amennyiben valóban megváltoztatják a törvényt, az alkotmánybírósághoz fognak fordulni.

Az AfD inkább szigorítani szeretné a törvényt, mondván, így is túl sok az abortusz. A párt azzal is érvel, hogy ha nagyobb lenne a születések száma, Németországnak kevesebb migránsra lenne szüksége.

A hétfőn nyilvánosságra hozott jelentés azt javasolja, az abortusz továbbra se legyen lehetséges attól a kortól, amitől a magzat a méhen kívül is életképes tudna maradni, ami 22 hetes kor körültől van így. A jelentés hozzáteszi: az AfD és más szélsőséges pártok támogatottságának növekedésével a nőket sújtó veszély egyre nagyobb.

A jelentést a kormánynak nem kötelező megfogadnia.

Borítóképünkön a német abortusztörvény megváltoztatásáért tüntetők egyik transzparense, amely az illegális abortuszok elvégzésére használt fém vállfára utal