Legnagyobb szervünk a bőrünk – Így bánjunk vele jól!

1 hét ezelőtt 7

Számtalan termék és tipp elérhető már, de vajon tényleg mindenki tudja és érti, hogy mit, mi után, mikor és mekkora mennyiségben kell felvinni? Cikkünkben a legalapvetőbb kérdéseknek jártunk utána, amelyekkel mindenkinek érdemes tisztában lenni.

A bőrünkkel való tudatos foglalkozás ma már tényleg a hétköznapjaink részévé vált, ugyanakkor a termékek, hatóanyagok és módszerek között nehéz eligazodni. A képernyők, magazinok vagy épp a különböző influenszerek tesztjei, de a boltok polcain sorakozó számtalan termék is mind azt ígérik, hogy megoldást jelentenek a problémáinkra. A közösségi oldalakon konkrét szépségápolási rutinokat nézhetünk végig, különböző hatóanyagok sosem hallott nevei röpködnek, újabb és újabb anti aging csodaszerek bukkannak fel. De mi is a probléma pontosan, mikor mit érdemes bevetni és kinek higgyünk, ha arcápolásról van szó? Hogy segítsünk az eligazodásban, összeszedtük a legalapvetőbb ismereteket: a különböző bőrtípusokat, a korosztályok szerinti legjellemzőbb problémákat és a különböző hatóanyagokat, amiket érdemes beépíteni az arcápolási rutinunkba.

A bőrünk mint pajzs

Ez az érzékeny burok sok mindenről árulkodik: hogy mennyit alszunk, szeretünk-e napozni, mit eszünk és iszunk, mennyit stresszelünk vagy szoktunk-e dohányozni és bulizni. És az is meglátszik rajta, ha jól viseljük gondját. Bőrünk nem csupán a legnagyobb szervünk, de az első védelmi vonalunk is a külső hatások ellen. Minden nap számtalan károsító tényezőnek vagyunk kitéve: a napfény káros UV-sugarai, a szennyezett levegő, sőt, akár az életmódunkból fakadó stressz is mind-mind hozzájárulnak a bőrünk állapotának romlásához. Ezért elengedhetetlen, hogy megfelelően gondoskodjunk róla.

Egy időben elkezdett, jó bőrápolási rutin nem tünteti el az arcunkról a kialvatlanságot és nem pótolja az egészséges életmódot sem, de a bőrtípusunknak megfelelő, tudatos bőrápolással ragyogóbb, fiatalabb lehet, érdemes hát megfelelően gondoskodnunk róla! A bőrünk megérdemli azt a kis időt, amit reggel és este magunkra fordíthatunk.

Bőrtípus és életkor: a változó bőrápolás

A két legfontosabb tényező a bőrápolási rutin kialakításában az életkor és a bőrtípus. A különböző korosztályok és típusok eltérő problémákkal néznek szembe, így érdemes ezeket időben felismerni, és ennek megfelelően kell alakítani a bőrápolási stratégiát. A helyes bőrtípus ismeretében tudjuk kiválasztani a megfelelő termékeket, amelyek hatékonyan kezelik az egyes problémákat, és megőrzik bőrünk egészségét és szépségét.

Négy fő bőrtípust különböztetünk meg:

  • Normál bőr: Ez a bőrtípus kiegyensúlyozott, nem zsíros és nem is száraz. A pórusok nem tágak, a bőr sima és puha tapintású.
  • Zsíros bőr: A zsíros bőrt a fokozott faggyútermelés jellemzi. A pórusok tágak, a bőr fényes és hajlamos a pattanásokra.
  • Száraz bőr: A száraz bőrt a vízhiány jellemzi. A bőr feszült, kipirosodhat és viszkethet.
  • Kombinált bőr: A kombinált bőr a zsíros és a száraz bőrtípusok keveréke. A T-zóna (homlok, orr, áll) zsírosabb, míg az arcfelszín többi része szárazabb.

Mindenképpen érdemes azt megfigyelnünk, hogyan viselkedik a nap folyamán a bőrünk: a zsírosodás, fénylés, szárazság, kipirosodás, pattanások alapján már levonhatjuk a következtetéseket, de a sminkünk is árulkodó lehet: a zsíros bőrön a smink hamar elolvad, míg a száraz bőrön foltokban kopik le. Habár számos módszer létezik a bőrtípusunk meghatározására, a legbiztosabb mégis az, ha szakemberre bízzuk a dolgot és egy kozmetikus vagy egy bőrgyógyász segítségét kérjük.

EGY NAP, AMI CSAK RÓLAD SZÓL!

2024. május 9-én rendezik meg a 2. Rossmann X Krémmánia Beauty Expót, ezúttal Szegeden, ahol a Szálka Loft Dining Halászcsárda ad helyszínt az eseménynek.
A több mint 19 kiállítót felvonultató expo során a látogatók megismerhetik a legújabb és legnépszerűbb magyar, valamint nemzetközi márkák szépségápolási termékeit, személyesen találkozhatnak Ördög Nórával vagy Axente Vanessával, akik saját márkájukkal maguk is aktív szereplői a hazai beauty szcénának, a standoknál pedig izgalmas ajándékok, nyereményjátékok, bemutatók és profi szakértői tanácsok, tippek várják a résztvevőket.
 
A szépségnap és kiállítás ingyenesen látogatható, de a részvétel regisztrációhoz kötött, amelyre a helyszínen is lesz lehetőség.
A Rossmann és a Krémmánia által tavaly életre hívott nagy sikerű expót idén már két alkalommal is megrendezik: a májusi szegedi után, szeptemberben újra Budapesten várják majd az érdeklődőket az év egyik legfontosabb beauty eseményén.

Rossmann x Krémmánia Beauty Expo

Szeptember 15-én hatalmas közönség csatlakozott hozzánk a Beauty Expóra! Mindenkinek köszönjük a részvételt, aki pedig lemaradt, a videót látva élheti át az esemény szuper hangulatát. Ott voltál? Akkor írd meg, melyik volt a kedvenc standod!:) További információ: https://beautyexpo.rossmann.hu

Fontos megjegyezni, hogy a bőrtípus az idő múlásával változhat. Számos tényező befolyásolhatja a bőrünk állapotát, mint a hormonális változások, a stressz, az étrend, a környezet és az életmód. Ezért lényeges, hogy rendszeresen figyeljük a bőrünk viselkedését, és szükség esetén módosítsunk a bőrápolási rutinunkon. Ennek alapján életkor szerint az alábbi hatóanyagok és rutin javasolt:

1. Serdülőkor (15-25 év)
Ebben a korban a leggyakoribb probléma a pattanások és a zsíros bőr. A hormonális változások következtében a faggyúmirigyek fokozottan termelnek, ami eltömíti a pórusokat és pattanásokhoz vezet. A bőrápolási rutinnak a tisztításra, hidratálásra és az akne elleni hatóanyagokra kell összpontosítania, de ne felejtsük el a rendszeres fényvédelmet sem, hiszen a nap káros hatásai évről évre összeadódnak és öregítik a bőrünket.

Ajánlott hatóanyagok:

  • BHA (szalicilsav): a BHA hatékonyan oldja a faggyút és segít eltávolítani az elhalt hámsejteket a pórusokból, megelőzve a pattanásokat.
  • AHA (glikolsav): az AHA hámlasztó hatású, eltávolítja az elhalt hámsejteket a bőr felszínéről, és egyenletesebbé teszi a bőrtónust.
  • Benzoyl-peroxid: antibakteriális hatással bír, elpusztítja a pattanásokért felelős baktériumokat.

2. Fiatal felnőtt kor (25-35 év)
Ebben az időszakban a hidratálás és a napvédelem a legfontosabb. A bőr víztartalma fokozatosan csökken, ami a bőr rugalmasságának és feszességének elvesztéséhez vezet. A napfény káros UV-sugarai pedig ráncokat és pigmentfoltokat okozhatnak. A bőrápolási rutinnak hidratáló, napvédő és antioxidáns hatóanyagokat tartalmazó termékekre kell összpontosítania.

Ajánlott hatóanyagok:

  • Hialuronsav: a hialuronsav egy természetes anyag, mely a bőrben található, és segít megtartani a nedvességet. A hialuronsavas szérumok és hidratálók segíthetnek a bőr hidratálásában és teltté tételében, valamint a finom vonalak és ráncok megjelenésének csökkentésében.
  • Retinol: a retinol egy A-vitamin származék, amely segít serkenti a kollagéntermelést és javítani a bőr textúráját. A retinolt tartalmazó termékek segíthetnek a finom vonalak és ráncok, a pigmentfoltok és a hegek megjelenésének csökkentésében.
  • C-vitamin: a C-vitamin egy antioxidáns, amely segít megvédeni a bőrt a szabad gyökök okozta károsodásoktól. A C-vitamint tartalmazó szérumok segíthetnek a bőr ragyogásának javításában, a sötét foltok halványításában és a kollagéntermelés serkentésében.
  • Niacinamid: a niacinamid egy B3-vitamin, amely segít javítani a bőr barrier funkcióját, összehúzni a pórusokat és szabályozni a faggyútermelést. A niacinamidot tartalmazó termékek segíthetnek a pattanások, a rosacea és a hiperpigmentáció kezelésében.

3. Felnőtt kor (35-55 év)
Ebben a korosztályban a ráncok, a pigmentfoltok és a bőrszárazság jelenti a legnagyobb kihívást. A kollagén termelés csökkenése miatt a bőr veszít rugalmasságából, ráncosodni kezd. A hormonális változások pigmentfoltok megjelenéséhez vezethetnek. A bőrápolási rutinnak hidratáló, ránctalanító, pigmentfoltokat halványító és feszesítő hatóanyagokat tartalmazó termékekre kell összpontosítania.

Ajánlott hatóanyagok:

  • Hialuronsav: ez a hatóanyag kiválóan vonzza és megtartja a nedvességet a bőrben, ezáltal rugalmasabbá és teltebbé teszi.
  • Glicerin: szintén hidratálja a bőrt, és segít megőrizni a nedvességtartalmát.
  • Ceramidok: a bőr természetes védőrétegét erősítik, ezáltal megakadályozzák a nedvességvesztést
  • Retinoidok: a retinol származékai, amelyek serkentik a kollagéntermelést, csökkentik a ráncokat és a finom vonalakat, és egyenletesebbé teszik a bőrtónust. Fontos, hogy a retinoidokat fokozatosan vezessük be a bőrápolási rutinba, és használatuk előtt mindig védjük a bőrt fényvédővel.
  • C-vitamin: a C-vitamin antioxidáns, amely semlegesíti a szabadgyököket, segít megvédeni a bőrt a nap okozta károsodásoktól. A C-vitamin ezenkívül serkenti a kollagéntermelést, és világosítja a bőrtónust.
  • Peptidek: ezek a kis fehérjemolekulák javítják a bőr rugalmasságát és feszességét. A peptidek különböző típusai léteznek, amelyek mindegyike más célt szolgál, így ezeknél mindenképpen érdemes jobban utánanézni az egyes típusoknak.
  • Niacinamid: ez a hatóanyag egy B-vitamin-féle, amely csökkenti a pórusok méretét, szabályozza a faggyútermelést, halványítja a pigmentfoltokat.

4. Érett évek (55 év felett)
Ebben a korosztályban a bőr vékonyabbá válik, elveszti rugalmasságát és hidratáltságát. A ráncok mélyebbek lesznek, a pigmentfoltok sötétednek, a bőr fakóvá válik. A bőrápolási rutinnak hidratáló, ránctalanító, feszesítő és tápláló hatóanyagokat tartalmazó termékekre kell összpontosítania.

Ajánlott hatóanyagok:

  • Hialuronsav: a nedvesség megkötése ebben a korosztályban még fontosabb, ez a hatóanyag feltölti a bőrt, kisimítja és enyhíti a finom vonalakat és ráncokat.
  • Glicerin: szintén kiváló hidratáló, amely puhává és rugalmassá teszi a bőrt.
  • Ceramidok: a ceramidok a bőr természetes védőrétegének fontos összetevői, amik segítenek megőrizni a nedvességet és megakadályozni a kiszáradást.
  • Retinol: a retinol a kollagéntermelés serkentésével és a bőrsejtek megújulásának elősegítésével hatékonyan csökkenti a ráncokat és a finom vonalakat.
  • C-vitamin: a C-vitamin antioxidáns, amely semlegesíti a szabadgyököket, és segít megvédeni a bőrt a nap okozta károsodásoktól. Ezenkívül a C-vitamin a kollagéntermelés fokozásában is szerepet játszik.
  • Peptidek: a peptidek a kollagén és az elasztin termelését serkentő aminosav láncok. Ezek segítenek javítani a bőr rugalmasságát és feszességét.
  • Niacinamid: a niacinamid segít egyenletesíteni a bőrtónust, halványítani a foltokat és javítani a bőr textúráját.
  • Q10 koenzim: antioxidáns és bőrvédő, amely segít megvédeni a bőrt a nap okozta károsodásoktól, és javítja a kollagéntermelést.

A bőrápolási rutin lépései

Ha megállapítottuk a bőrtípust és már csak a vásárlás van hátra, hogy beszerezzük a korunknak és a bőrünk állapotának megfelelő kozmetikumokat, akkor érdemes tudni, milyen alap termékekre van szükség a megfelelő rutinhoz. Fontos megjegyezni, hogy a dekoltázsunkat is az arcápolás részeként kezeljük: a szérumokat, hidratálókat, illetve a fényvédőt ezen a területen is használjuk.

Az alap reggeli bőrápolási rutin lépései:
Tisztítás: gyengéd, bőrtípusnak megfelelő arctisztítóval kezdjük a napot. Ez lehet vizes habzó lemosó, micellás víz, lemosó tej, tisztító kendő, kortól és típustól függően. Fontos, hogy ne szárítsa ki a bőrt.
Tonizálás: egy finom, gyengéd tonikkal érdemes eltávolítani a maradék szennyeződéseket, és egyensúlyba hozni a bőr pH-értékét.
Hidratálás: egy bőrünknek megfelelő hidratáló krém és/vagy szérum hidratál, táplál és véd.
Fényvédelem: ne feledkezzünk el a fényvédő nappali krémről, vagy a külön alkalmazott széles spektrumú napvédő krémről sem, minimum SPF 30, de inkább magasabb értékkel.

Az alap esti bőrápolási rutin lépései:
Sminklemosás és szennyeződések eltávolítása: többféle terméket – például víz- vagy olajos bázisút – választhatunk, de a lényeg, hogy maradéktalanul tisztítsuk meg a bőrt a sminktől!
Tisztítás: gyengéd, bőrtípusnak megfelelő arctisztítóval érdemes átmenni az arcunkon még egyszer.
Hámlasztás (hetente 1-2 alkalommal): a hámlasztó segítségével eltávolíthatjuk az elhalt hámsejteket, így kiegyenlítjük a bőr textúráját.
Szérumok: érdemes bevetni a bőrnek és kornak megfelelő szérumokat a specifikus problémák kezelésére (például ráncok, hiperpigmentáció, pattanások).
Hidratálás: végül jöhet egy, a nappali krémnél „dúsabb”, tápláló és hidratáló krém, ami egész éjjel védi a bőrt a kiszáradástól.

A tartalom a Rossmann Magyarország Kft. megbízásából, a HVG BrandLab produkciójában készült. Az anyag létrehozásában a HVG hetilap és a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.