Lelőtték az iraki TikTok-sztárt, Om Fahadot

1 hét ezelőtt 14

Agyonlőtték az iraki TikTok-sztárt, Om Fahadot Bagdadban az otthona előtt. A támadás a főváros keleti Zayne negyedében történt pénteken. Az iraki belügyminisztérium közleményben erősítette meg, hogy „ismeretlen támadók” megölték a közismert nőt. Azt is elmondták, hogy egy „speciális munkacsoportot” állítottak fel az eset kivizsgálására.

@om.fahd9

♬ الصوت الأصلي - احــمــد ربــيـــع Ahmed Rabee

Fahadot, akinek a valódi neve Ghufran Sawadi volt, a helyi média szerint egy motoros lőtte le, amíg a nő még az autójában volt. Az amerikai tulajdonú Al Hurra hírügynökség eközben arról számolt be, hogy egy másik nő is megsérült a támadásban. Fahad azzal vált ismertté a TikTok-on, hogy furcsa, formás ruhákban táncolt – ezzel több tízezer követőre tett szert.

Tavaly emiatt hat hónap börtönbüntetésre is ítélték, mert olyan videókat osztott meg, amelyek az iraki bíróság szerint aláássák a „szerénységet és a közerkölcsöt”. Miatta állítottak fel egy kormányzati bizottságot, amelynek feladata a közösségi oldalak ellenőrzése a sértőnek ítélt tartalmak kiszűrése és a felelősök megbüntetése volt.

A független Euro-Mediterrán Emberi Jogi Monitor akkoriban azt mondta: „Rendkívül aggasztó, hogy az iraki hatóságok több közösségi médiatartalom-előállítót vettek őrizetbe és ítéltek el olyan homályos vádak alapján, amelyek nem indokolják a természetes jogok korlátozását”.

(BBC)