Lemondott a tiszaföldvári borozóban balhézó alpolgármester, a Fidesz két képviselője is kilép

2 hónap ezelőtt 16

Bejelentette a lemondását Cseuz Zsolt, Tiszaföldvár fideszes alpolgármestere, aki szombaton egy vállalkozó barátjával együtt balhézott egy helyi borozóban. Az esetről több videó is készült, ezeken Kiss Ferenc, aki alig egy hónapja lett Tiszaföldváron az “Év vállalkozója”, félmeztelenül őrjöngve próbálja berúgni a kaput, amit azért lakatoltak le, hogy ne tudjanak visszajönni. A mellette álló alpolgármester több helybéli szemtanú szerint nem előtte részt vett egy verekedésben a kocsmában. Az eset miatt garázdaság és könnyű testi sértés miatt született feljelentés, a rendőrségnek néhány napon belül kell döntenie arról, hogy megindítja-e a nyomozást.

Cseuz Zsoltot hétfőn kerestük, de nem válaszolt a kérdéseinkre, hogy mennyit ivott, mire emlékszik és valóban verekedett-e, illetve hogy lemond-e a pozíciójáról. Kedden kora délután aztán Cseuz egy Facebook-posztban jelentette be, hogy mégiscsak lemond az alpolgármesterségről:

“A hétvégén egy régóta húzódó, folyamatos provokációkkal és fenyegetésekkel teli magánügy következtében hibásan kezeltem a Barcza Borozóban történt eseményeket. Még ha közszereplő is vagyok, de belül mégis csak egy ember, egy családfő, egy apa, aki próbálja megvédeni azt, amit az évek kemény munkájával felépített.

"Mélységesen megbántam ami történt, de hibáztam”

– írja. Szerinte a videóban is látható, hogy verbálisan végig inzultálták és provokálták őket, és ő (Kissel ellentétben) nem rugdosta a borozó kapuját. “Ez nem igaz, én ilyet nem tettem, de az est egészét nézve, a folyamatos provokációnak köszönhetően rossz döntést hoztam, amiért vállalom a felelősséget, mert nincs mentség a viselkedésemre. Szeretnék minden tiszaföldvári polgártól bocsánatot kérni, továbbá vállalom a kialakult helyzet következményeit és azonnali hatállyal lemondok alpolgármesteri tisztségemről.”

Cseuz Zsolt a Fidesz önkormányzati képviselőjeként lett alpolgármester Tiszaföldváron, a helyi közvélemény úgy tudja, hogy a független polgármester mögött a háttérben neki van meghatározó befolyása a városvezetésre. Cseuznak “civilben” húsipari vállalkozása van, ő vezeti a Tiszaföldvári Vállalkozók Egyesületét. Arrafelé köztudomású, hogy a helyi nagyvállalkozó, az elsősorban az agráriumban érdekelt, 300 lovas ménessel is rendelkező Nagy Ferenchez fűzik szoros kapcsolatok. Nagy Ferenc volt az, akinek az önkormányzat - Cseuz Zsolt támogatásával - 50 millió forintért eladta a helyi gimnázium korábbi épületét. Az ingatlant, bár érdemi értéknövelő beruházás nem történt rajta, az új tulajdonos most 170 millió forintért árulja.

Miután a hétvégi felvételek nyilvánosságra kerültek, Cseuz Zsolt Herczeg Zsolttal, a Fidesz helyi egyéni országgyűlési képviselőjével egyeztetett a botrányról. Ezt Herczeg - ő azt a Boldog Istvánt váltotta a választókerületben, aki az uniós támogatások lenyúlásával, egy helyi korrupciós hálózat irányításának vádjával áll a bíróság előtt - is megerősítette nekünk.

“Cseuz Zsolt vasárnap tájékoztatott az ügyről, azóta többször is beszéltünk. Helyesnek tartom a lemondását, teljes mértékben támogattam a döntését”

– mondta nekünk Herczeg Zsolt a telefonban.

A helyi botrány rossz pillanatban éri a Fideszt. Két hete döntöttek arról, hogy kiket indítanak a júniusi önkormányzati választásokon. Mint Herczeg elmondta, abban maradtak, hogy saját polgármester-jelöltjük “megfelelő ember hiányában” nem lesz - és bár a jelenlegi polgármestert, Hegedűs Istvánt sem támogatják, jól tudnak majd vele együttműködni, ha ismét nyer. Cseuz Zsoltot is indították volna önkormányzati képviselőnek - ezt a döntést a következő héten fogják a botrány után újragondolni, mondta Herczeg Zsolt.

Nemcsak helyette kell azonban valószínűleg új jelöltet találniuk, kedden ugyanis a kocsmában balhézó alpolgármester lemondásán túl két tiszaföldvári fideszes önkormányzati képviselő is bejelentette, hogy kilépnek az idáig Cseuz által vezetett helyi Fidesz-csoportból, és függetlenként folytatják.

Fehér Róbert ennek a kérdésünkre nem akart elmondani az okait, a másik képviselő, Burján Zoltán azonban ezt írta a kilépését bejelentő posztjában: “A Fidesz-KDNP támogatásával indultam,a jobboldali értékek számomra meghatározóak voltak: Haza és a Család, ezért vállaltam fel az akkori választásokon. Soha semmilyen anyagi előnyöm nem származott belőle, mindig büszke voltam és vagyok arra hogy Tiszaföldvár jó hírneve öregbítéséért dolgozhatom, akár a sport akár az oktatás területén. Őszinte és tiszta lelkiismerettel dolgozom a városért, aki ismer az tudja, hogy a pénz sohasem érdekelt, nem az a havi 90 ezer forint érdekel amit képviselőként kapok tiszteletdíjként."

“ Többen láthatták és érzékelhették a helyi politikában, hogy az elmúlt 4 és fél évben több alkalommal nem tudtam azonosulni a helyi Fidesz frakció döntéseivel, és nem azért mert én baloldali ember vagyok, hanem azért mert a város ezzel hátrányt fog szenvedni, szolgálom a várost és nem kihasználom.”

Egy értékközösség tagja szerettem volna lenni, de nem egy érdekcsoporté aki nem a teljes település, hanem szűkebb gazdasági kör gyarapodását segíti elő, jómagam nyugodtan alhatok tiszta lelkiismerettel, sokakkal ellentétben.”