Lemondott Claudine Gay, a Harvard Egyetem elnöke

4 hónap ezelőtt 17

A Harvard Egyetem elnöke lemondott a posztjáról, miután plágiumváddal illették és bírálták az egyetemi antiszemitizmussal kapcsolatos megjegyzései miatt.

Az elmúlt hetekben egyre nagyobb nyomás nehezedett Claudine Gayre, aki a lemondását bejelentő levélben azt írta, ez az egyetem „legjobb érdeke”.

„Elszomorító volt, hogy kétségbe vonódott a gyűlölet elleni küzdelmem és a tudományos szigor fenntartása iránti elkötelezettségem” – írta Gay, aki szerint így lehetővé válik a Harvardnak, hogy „inkább az intézményre összpontosítson, mint bármilyen személyre”.

Gay fél évig volt az egyetem elnöke, ő volt az első fekete ember és a második nő, akit a Harvard vezetésére kineveztek.

December 5-én a washingtoni Kongresszusban meghallgatást tartottak, amin a képviselők kérdezhették a meghívott vendégeket. A témát az előző két hónapban ezeken az egyetemeken történt, egyesek szerint Izrael-ellenes, mások szerint antiszemita megnyilvánulások, demonstrációk szolgáltatták.

A képviselők által faggatott vendégek között ott volt Claudine Gay. Egy republikánus képviselőnő, – az egyébként a Harvardon végzett, de onnan pár éve Trump választási csalásos hazudozásának támogatása miatt eltávolított – Elise Stefanik volt a legkeményebb. Előbb arról beszélt, hogy az egyetemeken olyan tüntetések voltak, amik „globális intifádát” követeltek, majd azt állította, hogy az intifáda az izraeli–arab konfliktus esetében a zsidók elleni népirtást jelenti. Ezután az alábbi párbeszéd zajlott le Stefanik és Gay között:

  • Stefanik: A Harvardon a felhívás a zsidók elleni népirtásra sérti az egyetem zaklatásra vonatkozó szabályzatát?
  • Gay: Sértheti, de ez a kontextustól függ.
  • Stefanik: Válaszoljon igennel vagy nemmel!
  • Gay: Ha az antiszemita megnyilvánulás olyan viselkedéshez vezet, ami zaklatásnak, megfélemlítésnek minősül, akkor ezzel a viselkedéssel foglalkozni kell, és mi meg is tesszük a szükséges lépéseket.
  • Stefanik: Tehát a válasz igen, a zsidók kiirtására való felhívás sérti a Harvard magatartási kódexét, igaz?
  • Gay: Ismétlem, ez a kontextustól függ.
  • Stefanik: Nem a kontextustól függ. A helyes válasz igen, és önnek ezért le kell mondania. Az ön válaszai sehol sem lennének elfogadhatók.

Ez nagy visszhangot váltott ki, és Gay később bocsánatot kért az egyetem diáklapjának adott interjújában.

Azóta az amerikai sajtóban azzal vádolták meg, hogy plagizált a tanulmányai során.

A Harvard igazgatósága a múlt hónapban kivizsgálta a vádakat, és talált két olyan publikációt, amikben további hivatkozásra volt szükség, ugyanakkor arra jutottak, hogy nem sértette meg a „kutatási visszaélésekre vonatkozó előírásokat”. (BBC)