Lesz izraeli válaszcsapás, csak még nem tudni, hogyan

2 hét ezelőtt 14


[sz]Malinovszki András / Fotó: MTI/AP/Tomer Neuberg[sz]

Éjszaka is ülésezett az ENSZ biztonsági tanácsa egy nappal azután, hogy Irán drónokkal támadta meg Izraelt. Az ülésen Gilad Erdan, Izrael állandó ENSZ-képviselője azt mondta: „Irán levette az álarcát. Nincs többé rejtőzködés és blöff, már nem lehet kibújni a felelősség alól. Irán saját területéről támadta meg Izraelt, nyilvánosan és még büszke is rá.

Itt az idő, hogy a világ többé ne hagyja figyelmen kívül Irán bűneit, hanem cselekedjen”.

Egyben sürgette a tagállamokat, hogy mielőbb vezessen be szankciókat a perzsa állam ellen, „mielőtt késő lenne”.

Közben ülésezett a háborús kabinet is Izraelben, ugyanakkor megfelelő válaszcsapást nem sikerült találniuk Irán ellen.

Ugyanakkor az ország egyik legfőbb szövetségese, az Egyesült Államok óvatosságra inti Izraelt a válaszreakcióval kapcsolatban. Joe Biden elnök úgy fogalmazott Benjámin Netanjáhú miniszterelnöknek, hogy „óvatos és stratégiai” lépésekben gondolkodjon.

Az mindenesetre kiszivárgott hírek szerint biztosnak látszik, hogy a zsidó állam kész a válaszcsapásra, de ennek módjáról még nem született döntés. Az NBC idézte a miniszterelnöki hivatal egyik munkatársát, aki szerint „az IDF-nek [izraeli hadsereg] be kell mutatnia a rendelkezésre álló lehetőségeket”, és „világos, hogy Izrael válaszolni fog”.

via Times of Israel, Telex

[kapcsolodo]orban-viktor-a-vedelmi-tanacs-ulese-utan-utasitast-adtam-a-belugyminiszternek-es-a-terrorelharitas-vezetoinek-hogy-a-magyar-emberek-biztonsagat-minden-rendelkezesre-allo-eszkozzel-garantaljak[kapcsolodo]