Letartóztatták a szkíta puccsistákat, a legidősebbet elmegyógyintézetbe viszik

3 hónap ezelőtt 9

Letartóztatta a bíróság azt a három férfit, akit a rendőrök kedden, alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására irányuló előkészület bűntettének gyanúja miatt fogtak el, a legidősebbet elmegyógyintézetben helyezik el.

A Zala Vármegyei Főügyészség indítványozta az 53 éves murakeresztúri, a 68 éves veszprémi és a 88 éves váci férfi letartóztatását, mert olyan szervezett csoport megalakításában vettek rész, ami a hatalom erőszakos átvételét tűzte ki célul.

A gyanúsítottak társaikkal elhatározták Magyarország alkotmányos rendjének megdöntését és a hatalom átvételét, a szándékukat tavaly novemberben egy internetes videómegosztó portálra feltöltött videójukban is kinyilvánították. A tervüket külföldi fegyveres csoportok bevonásával, illetve a Magyar Honvédség és a magyar rendvédelmi szervek elleni erőszakos fellépéssel kívánják végrehajtani. A hatalom erőszakos átvétele érdekében ekkor bejelentették a „Szkíta Nemzetőrség” megalakulását is. Az 53 éves férfi a Mi Hazánk volt politikusa.

Az ügyben a nyomozást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nyomozó Főosztály Erőszakos Bűncselekmények Elleni Osztálya folytatja, az országszerte tartott házkutatások és lefoglalások során beszerzett adatok alapján kedden 8 embert hallgattak ki gyanúsítottként, közülük hárman kerültek őrizetbe.

A rendőrség előterjesztését megalapozottnak tartva a Zala Vármegyei Főügyészség - a bűncselekmény kiemelkedő tárgyi súlyára és az elkövetők személyi körülményeire is figyelemmel, a szökés, elrejtőzés és a bűnismétlés veszélyére, a bizonyítás veszélyeztetésére hivatkozva tett indítványt mindhárom férfi letartóztatására.

A Zalaegerszegi Járásbíróság nyomozási bírája megalapozottnak tartotta az ügyészségi indítványt, és 30 napra elrendelte mindhárom gyanúsított letartóztatását.

Két férfi Zalaegerszegen állt bíróság elé, mindketten tudomásul vették a döntést, de a védőik három napot tartottak fenn. A legidősebb gyanúsítottat külső helyszínről hallgatták meg, az ő esetében a bíró az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben történő elhelyezéssel rendelte el a letartóztatást, ami ellen - a szabadlábra helyezés érdekében – a gyanúsított és a védője fellebbezett. (MTI)