Letartóztattak egy lengyel állampolgárt, aki Zelenszkij elleni merényletre készült

1 hét ezelőtt 17

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) közölte, hogy az ukrán és lengyel bűnüldöző szervekkel közös akcióban meghiúsítottak egy merényletkísérletet Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ellen.

“Az [ukrán] biztonsági szolgálat, az ukrán főügyészség és a lengyelországi bűnüldöző szervek szoros együttműködésének eredményeképpen őrizetbe vettek egy lengyel állampolgárt” – közölte az SZBU a Telegramon.

Állításuk szerint az őrizetbe vett férfi kapcsolatban állt Oroszországgal. A nyomozás szerint a merénylet előkészületeinek részeként információkat akart gyűjteni a Rzeszow-Jasionka repülőtér biztonságáról.

“Ez többek között egy lehetséges merényletkísérlet megtervezéséhez segítette volna Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ellen” – közölte a biztonsági szolgálat.

A hivatal közölte, hogy ő és az ukrán főügyészség tájékoztatta lengyel kollégáit az állítólagos merényletkísérletről.

A lengyel ügyészség csütörtökön őrizetbe vette a gyanúsítottat, és a lengyel büntető törvénykönyv 130. cikkének (3) bekezdése alapján vádat emeltek ellene, amely olyan információk gyűjtésének vagy tárolásának bűncselekményét írja le, amelyek nyilvánosságra kerülése esetén kárt okozhat Lengyelországnak.