Letartóztattak két orosz újságírót, akik Navalnij alapítványánál dolgoztak

1 hét ezelőtt 15

Akár hat év börtönre is számíthat két orosz újságíró, akik Alekszej Navalnij néhai orosz ellenzéki politikus korrupcióellenes alapítványának videós csapatában dolgoztak. Konsztantyin Gabovot és Szergej Karelint szélsőséges szervezetben való részvétellel vádolják, az eljárás lezárásáig vizsgálati fogságban tarthatják őket.

A legismertebb orosz ellenzéki február közepén halt meg Oroszország egyik legpokolibb börtönében, a szibériai Harp falu IK-3 elnevezésű fogolytelepén. Büntetési tétele már harminc és fél év volt. Az orosz szövetségi büntetés-végrehajtás szerint Navalnij a reggeli séta után lett rosszul, majd elvesztette az eszméletét és meghalt. Egy amerikai hírszerzési információkra alapozó Wall Street Journal cikk szerint Putyin nem adott közvetlen parancsot Navalnij megölésére, míg az ukrán hírszerzés szerint trombózis végezhetett vele. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő egy áprilisi sajtótájékoztatón azt mondta, a WSJ cikke „üres spekulációkat” tartalmaz.

Gabov a Reuters, Karelin az Associated Press és a német Deutsche Welle munkatársa volt egészen addig, amíg a Kreml 2022 februárjában be nem tiltotta a lap oroszországi működését. A Putyin-rezsim nemrég olyan törvényeket fogadott el, amik börtönnel büntetik az orosz hadsereggel és háborúval kapcsolatos, általa hamisnak titulált információkat, lejáratónak tekintett kijelentéseket - ezzel gyakorlatilag törvényen kívül helyezve az ukrajnai háború kritizálását, vagy bármilyen, a központi narratívától eltérő megnyilvánulást.

Március vége óta vizsgálati fogságban tartják Antonina Favorszkaja orosz újságírónőt, aki számtalan tudósítást közölt a február közepén tisztázatlan körülmények között elhunyt ellenzéki politikusról és más ellenzékiek peréről, a héten pedig őrizetbe vették az orosz Forbes újságíróját, Szergej Mingazovot is azért, mert a vád szerint hamis információkat terjesztett az orosz hadseregről. A kémkedéssel vádolt orosz-amerikai Evan Gershkovichot egy éve tartják vizsgálati fogságban az orosz hatóságok egy volt KGB-börtönben, amiért állítólag titkosított információkat próbált megszerezni egy fegyvergyárról.

Az újságíró letartóztatása mostanra a rohamosan romló orosz-nyugati kapcsolat egyik szimbóluma lett.

Navalnij a 2011-es moszkvai tüntetések idején robbant be az orosz köztudatba, amikor Vlagyimir Putyin – nagyvárosi támogatóit maga ellen fordítva – úgy döntött, négy év miniszterelnökség után visszatér az elnöki székbe. Az angolul kitűnően beszélő jogász-aktivista nem sokkal korábban tért haza a Yale-ről, és hamar az ellenállás egyik központi alakja lett: putyinista oligarchák korrupciós ügyeiről kezdett blogolni, felfuttatta az antikorrupciós alapítványát, hetente jelentkező drónvideóival és riportjaival új színt adott az orosz ellenzéknek. Putyin sosem ejtette ki a száján a nevét - ezzel azt sugallva, hogy Navalnij számára nem igazi ellenfél.

(Guardian)