Liszt örökségét viszi tovább az ausztrál zenész, aki most visszatér Budapestre

5 hónap ezelőtt 14

A világhírű ausztrál zongoraművész, David Helfgott hamarosan visszatér Budapestre. Helfgott lenyűgöző előadásmódjával számos nemzetközi színpadon adott már felejthetetlen koncertet.

Ezúttal a Dohány utcai zsinagógában élvezheti a közönség David Helfgott zongoraművészetét 2024 márciusában. Az est középpontjában olyan művek állnak, mint Chopin bensőséges és mélyén rejlő érzelmekkel teli Ballade No 1 G-mollban, vagy a Ballade No 4 F-mollban című műve.

2023 októberében David Helfgott négy egymást követő teltházas koncertet adott a Sydney Operaházban. Ezután világkörüli turnéra indult, fellépve az USA és Kanada számos városában, beleértve a Hollywood Bowlt és a Carnegie Hallt, majd visszatért Londonba, a Royal Albert Hallba.

Helfgott azóta is rendszeresen turnézik világszerte, megjelenik a pekingi Zenei Fesztiválon, a bécsi Musikvereinben, Koppenhágában, a Tivoli Koncerthallban, London Barbican Központjában, Ausztriában az Erl Fesztiválteremben, és gyakran lép fel a Sydney Operaházban is.

Briliáns diák

David Helfgott Melbourne-ben született, már gyerekkorban megcsillantotta rendkívüli zongoraművészeti tehetségét, az ABC Instrumentális és Vokális Verseny állami döntőjében hat alkalommal nyert. 17 évesen Alice Carrardnál kezdett tanulni, aki Bartók Béla és Thoman István Liszt tanítványa volt.

Két évvel később Londonba utazott, hogy a Royal College of Music hallgatójaként Cyril Smith irányítása alatt tanuljon. Smith a 25 éves tanári pályája során a legbriliánsabb diákjának tartotta Helfgottot, technikailag és temperamentumban egyaránt Horowitzhoz hasonlította.

Londoni tartózkodása alatt több díjat is nyert, köztük a Dannreuther-díjat a legjobb versenykoncerttel nyújtott teljesítményért, Rachmaninov Harmadik Zongoraversenyének előadásáért.