Litvánia megkezdi a lakosság felkészítését a háborúra

2 hét ezelőtt 15

Litvánia állandó katonai kiképzőközpontokat hoz létre, amelyek országszerte működni fognak, hogy felkészítsék a személyzetet a háború alatt a hátországi szolgálatra – közölte Laurynas Kasciunas védelmi miniszter pénteken újságírókkal.

A NATO-tagország nagyvárosaiban összesen 27 parancsnoki központot hoznak létre, amelyek a tervek szerint jövőre teljes mértékben működőképesek lesznek, hogy “felkészítsék a lakosságot arra, hogy elrettentő jelzést küldjenek az ellenségnek” – mondta a tisztviselő.

A balti állam védelmi minisztériuma arra számít, hogy az ilyen parancsnokságok “összekötő kapocsként szolgálnak majd a litván fegyveres erők és a polgárok között, akik háború esetén fegyverrel védhetik meg az országot”.

“Arról beszélünk, hogy a lakosság már tudni fogja, hová kell fordulnia, ha hozzá akar járulni otthona és hazája védelméhez” – magyarázta Kasciunas.

A területi védelmi egységek célját tovább pontosította, mondván, hogy “különböző csoportok ellen fognak harcolni, objektumokat védeni és egyéb feladatokat ellátni”.

A litván parlament elé terjesztett törvényjavaslat szerint a parancsnoki központok irányítása alá tartozó egységek a meglévő tartalékosokból, lövészkatonákból, valamint minden lőfegyvertulajdonosból, beleértve a vadászokat is, állnának.

Kasciunas szerint mintegy 10 600 civil tartalékos, mintegy 2000 lövész és a Nemzeti Védelmi Önkéntes Erők 800 tagja várhatóan csatlakozik.

A tisztviselő a szélesebb nyilvánosságot is a sorozásra buzdította, mondván, hogy “minden civil” csatlakozhat, és “mindenki megtalálja a helyét” az alakulatokban.

A hét elején Németország elküldte első katonai egységét Litvániába annak a tervnek a részeként, hogy egy teljes páncélos dandár állandóan a balti államban állomásozzon. A terv szerint az 5000 fős dandár kevesebb mint 20 km-re fog állomásozni az Oroszország egyik legfontosabb szövetségesével, Belarusszal közös határtól. Litvánia az orosz Kalinyingrádi exklávéval is határos.

Moszkva provokációnak és a nemzetbiztonságát fenyegető veszélynek tekinti a NATO-képességeknek a határaihoz való közeledését.