Lovasrendőrök várták Greta Thunbergéket Hágában - több mint száz aktivistát vittek be (videóval)

3 hét ezelőtt 16

Az Extinction Rebellion aktivistái megint megpróbáltak elfoglalni egy autópályát Hágában, de lovasrendőrök várták őket.

Több száz klímaaktivista vonult az utcákra szombaton Hága belvárosában, az olajiparnak adott adókedvezmények ellen tiltakozva. Az Extinction Rebellion (XR) mozgalom által szervezett megmozdulás résztvevői az A12-es autópályához vonultak, amit 2022 óta immár 37. alkalommal próbáltak elfoglalni.

A demonstráció hamar elfajult, miután a rendőrök már várták az aktivistákat. Az autópálya közelében lovasrendőrök sorakoztak fel, ennek ellenére több tüntetőnek sikerült átjutni a sorfalon, és rövid időre blokkolni a pályát. A helyszínről végül több mint száz tiltakozót vittek el a rendőrök buszokkal – több passzív ellenállót a földön húztak végig.

Rendőrök viszik el az Extinction Rebellion aktivistáját a hágai A12-es autópályáról.

MOUNEB TAIM / ANADOLU / ANADOLU VIA AFP

A BBC tudósítása szerint Greta Thunberg, a világ egyik legismertebb klímaaktivistája is részt vett az akcióban, és bár “próbált elvegyülni a tömegben”, ez olyannyira nem sikerült, hogy a jelenléte végül több embert vonzott, mint bármelyik korábbi akció.

Fontos a mai demonstráció, hiszen globális vészhelyzet van. Mindent meg kell tennünk a krízis elkerülésére, az emberéletek megmentésére

– nyilatkozta Greta Thunberg az AFP hírügynökségnek. Arra a kérdésre, hogy nem aggódik-e a rendőrségi fellépés miatt, azt felelte: “Miért, kellene?”

Klímaaktivisták a rendőrségi buszban

MOUNEB TAIM / ANADOLU / ANADOLU VIA AFP

Thunberg is azok között volt, akiknek sikerült kijutniuk az autópályára, így őt is őrizetbe vették.

Őrizetbe vették Greta Thunberget

RAMON VAN FLYMEN / ANP / AFP

Egyes sajtóhírek szerint az aktivistát csak rövid időre tartották bent, és miután kiengedték, visszatért az autópályához, ahol másodszor is előállították. Ezt a hatóságok nem erősítették meg.