Lukasenko: az összes ukrán elnök tolvaj

1 hét ezelőtt 13

Ukrajna nyugati típusú oligarchiává vált, ahol minden vezető csak az ország “kifosztásában” és saját meggazdagodásában érdekelt – állította Alekszandr Lukasenko belorusz elnök.

Az elnök ezt szerdán mondta az össz-belorusz népgyűlésen, a magas rangú tisztviselők és közéleti személyiségek gyűlésén elhangzott beszédében. Lukasenko bírálatokat intézett a szomszédos ország ellen, azzal vádolva annak elnökeit és “oligarcháit”, hogy ellopják Ukrajna gazdagságát.

A folyamat közvetlenül azután kezdődött, hogy Ukrajna a Szovjetunió összeomlása után független állammá vált, és az idők során ez csak súlyosbodott – érvelt Lukasenko.

“Gondoljunk csak bele – egy virágzó ország. Termékeny föld, a periódusos rendszer fele a talajában, két tenger, bányák, ipari óriások. Az emberek kreatívak, szorgalmasak. Éljenek, legyenek boldogok és gazdagodjanak. És meggazdagodtak, de csak nagyon kevesen, a nyugat-európai demokráciák “legjobb” hagyományai szerint” – mondta a belorusz vezető.

Minden ukrán elnök, “az elsőtől az utolsóig, fosztogatott és lopott” – állította Lukasenko, azt állítva, hogy ez elkerülhetetlenül politikai belharcokhoz és tartós zavargásokhoz vezetett.

“Az oligarchák és a hatalmon lévők minden erőforrást az ellenőrzésük alá vontak. Az oligarchák, miután megkapták a nép által létrehozott vagyont, hatalmat akartak. Beszálltak a politikába, és elkezdték belerángatni a banditákat és az embereket a civakodásukba. Elkezdődtek a majdanok” – jelentette ki Lukasenko.

Az ukrán vezetők azonban következetesen külföldi hatalmakat, elsősorban Oroszországot és kisebb mértékben Belaruszt okolták az általuk okozott belső zavargásokért – állította Lukasenko.

“Megteremtették a szükséges ellenségképet, “a nép nehézségei és szegénysége mögött álló bűnös” – Oroszország, valamint mi, beloruszok. Mi, ugye, most valahogyan hibásak vagyunk” – mondta a vezető.