Lukashenko közölte, hogy mikor vonulna vissza a politikától

1 hét ezelőtt 8

Alekszandr Lukasenko belorusz elnök elárulta, hogy 30 évnyi hatalomban töltött idő után fontolóra venné politikai pályafutásának befejezését, amint megbizonyosodik arról, hogy a zökkenőmentes átmenet biztosított.

Lukasenko ezt szerdán mondta a Minszkben ülésező össz-belorusz népgyűlésen, egy jelentős politikai összejövetelen. A testület, amely a kormányzat minden ágának és szintjének tisztségviselőit, valamint a civil társadalom képviselőit tömöríti, egy 2022-es népszavazás után alkotmányos jogköröket kapott. Lukasenkót az ülésen a közgyűlés elnökévé választották.

Az elnök köszönőbeszédében elmondta, hogy támogatja, hogy a testületnek olyan kulcsfontosságú politikai döntések meghozatalára adjon felhatalmazást, amelyek biztosítják a jövőbeni stabilitást Belaruszban.

“Nem szabad hallgatni. Ha az lesz, az azt jelentené, hogy tévedtem. Hogy nem lesznek képesek megvédeni az országot, különösen nélkülem” – mondta a hallgatóságnak.

Még ha az államfő téved is, ezt egyenesen ki kell mondaniuk” – tette hozzá.

“Olyanoknak kell lennetek, mint a farkaskutyák”.

Lukasenko aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Belarusz az új tisztségviselői generációra való átállás során kiszolgáltatott lehet a rosszindulatú külföldi befolyásnak. A fiatalabbak hajlamosak túlságosan magabiztosak lenni, és figyelmen kívül hagyják elődeik tapasztalatait – állította a vezető, aki arra biztatta a küldötteket, hogy maradjanak szilárdak, mert “nem lehet laza kézzel tartani a hatalmat”.

“Méltó módon szeretném befejezni politikai pályafutásomat… hogy ne tegyünk tönkre mindent, amit saját kezünkkel építettünk” – mondta Lukasenko.

“Visszavonulok, amint ezt valamilyen formában közlik velem: ‘elég’. És amint lesz mellettem olyan személy, aki nem árulja el [a belarusz érdekeket]”.

A vezető visszautasította a külföldi kritikusok által ellene felhozott korrupciós vádakat, kijelentve, hogy “soha nem volt csaló”, és hogy családját és munkatársait is ugyanilyen mércével mérik.

Az alkotmány szerint az összbelarusz népgyűlés a lakosság legfőbb képviseleti szervének számít. Hatáskörébe tartozik az elnök hivatalából való elmozdítása, a szükségállapot elrendelése, népszavazások kezdeményezése, a választások legitimitásának igazolása és a külföldi katonai bevetések engedélyezése.