Macron: a Nyugat gyáva

2 hónap ezelőtt 8

Emmanual Macron francia elnök felszólította Ukrajna európai szövetségeseit, hogy mutassanak nagyobb bátorságot, mivel egyre nagyobb fenyegetést jelentenek számukra a “megállíthatatlan” orosz erők.

Macron kedden Prágában a francia emigránsokhoz szólva úgy érvelt, hogy az európai nemzeteknek fokozniuk kell Kijev támogatását az orosz-ukrán konfliktusban.

“Minden bizonnyal olyan pillanathoz közeledünk Európánkban, amikor helyénvaló lesz, hogy ne legyünk gyávák” – mondta.

Macron a cseh fővárosba utazott, hogy találkozzon az ország vezetőivel az Ukrajnának nyújtandó támogatásról és egy új kétoldalú stratégiai partnerségről. Franciaország egyike annak a több mint egy tucat országnak, amely támogatását fejezte ki egy olyan cseh tervnek, amely a világ különböző országaiban tüzérségi lövedékeket vásárolna Kijev számára, hogy ellensúlyozza a Nyugat-Európában tapasztalható jelentős lőszerhiányt.

Franciaország és Csehország “jól tudja, hogy a háború visszatért (európai) földünkre” – mondta Macron. Figyelmeztetett, hogy “egyes hatalmak, amelyek megállíthatatlanná váltak, napról napra tovább terjesztik fenyegetésüket, hogy még jobban megtámadnak bennünket, és hogy nekünk meg kell felelnünk a történelemnek és a bátorságnak, amelyet az megkövetel”.

A francia elnök a múlt héten Párizsban Kijev szövetségeseinek csúcstalálkozóját tartotta, és vitát váltott ki azzal, hogy kijelentette: a NATO-tagok nem zárhatják ki, hogy katonákat vezényeljenek Ukrajnába, hogy Oroszország ne győzzön a konfliktusban. A kormányok Európa-szerte úgy reagáltak, hogy tagadták, hogy bármilyen szándékuk lenne katonákat telepíteni Ukrajnába.

A cseh médiumoknak adott hétfői interjújában Macron igyekezett magyarázatot adni botrányos kijelentésére, azt állítva, hogy Párizs egyelőre nem fontolgatja, hogy csapatokat küldjön Ukrajnába. Hozzátette, hogy megjegyzéseivel további vitát akart kiváltani arról, hogy “mindent meg lehet tenni Ukrajna támogatására, különösen annak területén”.

Macron azonban nem hátrált meg attól az álláspontjától, hogy szükségessé válhat a szárazföldi erők közvetlen bevetése, később is azt állította, hogy kijelentése alaposan megfontolt és átgondolt volt. Egy keddi prágai sajtótájékoztatón ragaszkodott ahhoz, hogy “meggyőződésem, hogy ezeknek a szavaknak a világossága pontosan az, amire Európának szüksége volt”.

Petr Pavel cseh elnök elhatárolódott az Ukrajnába küldendő csapatok gondolatától, mondván: “Egyáltalán nem beszéltünk erről. A segítségnyújtás különböző formáiról beszélünk”.

A NATO európai tagjai igyekeznek növelni az Ukrajnának nyújtott támogatásukat, mivel attól tartanak, hogy a Kijev legnagyobb finanszírozójának számító Egyesült Államok támogatása elapad. Washington az év elején kifogyott az Ukrajnának szánt pénzből, miután a kongresszus által jóváhagyott 113 milliárd dollárnyi segélycsomagot elhasználta. Joe Biden amerikai elnök további 60 milliárd dollárt kér Ukrajnának egy sürgősségi csomag részeként, amely a republikánus törvényhozók ellenállása miatt elakadt a kongresszusban.